«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να υπάρχει ανάπτυξη σε μια πόλη, είναι η ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, είναι το θεμέλιο της ύπαρξής μας. Χωρίς αυτήν, ούτε εμείς, ούτε η χώρα μπορεί να υπάρχει. Γι’ αυτό βλέπετε ότι γίνονται πολύ σημαντικά βήματα για την ασφάλεια της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας που σχετίζονται με την καθημερινότητα, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τελικά την ασφαλή διαμονή όλων μας και των παιδιών μας στις γειτονιές και στις πόλεις», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την εκδήλωση υπογραφής Μνημονίων Συνεργασίας με τους Δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Επεσήμανε δε πως, χρέος όλων είναι «να παλεύουμε όλοι μαζί, να συνεργαζόμαστε για να κατακτούμε όλο και περισσότερο έναν υψηλότερο βαθμό ασφάλειας στη χώρα, στην πόλη, στη συνοικία, στη γειτονιά μας». Στο πλαίσιο αυτό της ενίσχυσης της συνεργασίας, με κύριο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας εντάσσεται και η υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας με τους δύο Δήμους, σε συνέχεια της δημιουργίας του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας που είχε δημιουργηθεί το 2021 στην Καλαμάτα. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, «αυτή η στενή συνεργασία ενισχύεται τώρα περισσότερο με τη χρήση τεχνολογίας, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που εξόπλισε την πόλη με δικές του κάμερες, συμβάλλοντας σημαντικά στο έργο της αστυνομίας, και διατηρεί στενή συνεργασία με το Υπουργείο και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς προβλήματα, έξαρση της εγκληματικότητας ή φαινόμενα τα οποία επιβαρύνουν τους πολίτες της πόλης». Κατέληξε δε σημειώνοντας πως «είναι μια στιγμή όπου, ούτε ο πολιτισμός μας, ούτε ο τρόπος ζωής μας, ούτε η μάχη που δίνουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, επιτρέπει πλέον να ανεχόμαστε φαινόμενα που διαταράσσουν την καθημερινότητά μας».

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος, αφού καλωσόρισε, ως Μεσσήνιος, τον Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Πόλη της Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι τους συνδέει μακρά φιλία και γνωριμία και εξήρε το ήθος και την προσφορά του στην Πατρίδα, επισημαίνοντας ότι «ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωρίζει τα θέματα της ασφάλειας όσο κανένας άλλος. Έχει υπηρετήσει πραγματικά τον Πολίτη, την Ασφάλεια, την Ελευθερία και την Δημοκρατία». Αναφερόμενος στην υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας, ανάμεσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, υποστήριξε ότι «η ασφάλεια είναι το βασικότερο αγαθό για τον πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε». Συνεχάρη, επίσης, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, για την πρωτοβουλία του, αναφορικά με τις κάμερες, όπως και τον Δήμαρχο της Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλή πορεία». Όπως είπε, «είναι εδώ και η Δήμαρχος του Δήμου Οιχαλίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου, η οποία θα σας ακολουθήσει και ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι, καθώς βεβαίως και ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, με στόχο να κάνουμε έναν Νομό πρότυπο στο θέμα της ασφάλειας».
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας του Υπουργείου με τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. «Ενώνουμε δυνάμεις και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ικανές να απαντήσουν στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις μιας περιοχής, όπως η Καλαμάτα και ευρύτερα η Μεσσηνία», είπε. Συμπλήρωσε, επίσης πως «με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός. Η μεταφορά του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαμάτας, είναι μια κίνηση στρατηγικής σημασίας. Εκεί, σε ένα πιο ενισχυμένο και οργανωμένο περιβάλλον, με δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που η τεχνολογία μας παρέχει, φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσει περισσότερο ολιστικά τα ζητήματα που σήμερα μας προβληματίζουν κυρίως στην περιφέρεια των Δήμων μας, αλλά και στον αστικό ιστό, συνεισφέροντας πολλαπλά στο έργο της αστυνομίας. Ταυτόχρονα θα επιτρέψει τη διασύνδεση, αγκαλιάζοντας και τον γειτονικό Δήμο Μεσσήνης, ενισχύοντας την επιτήρηση και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή, καθώς προβλέπεται η επέκταση των καμερών παρακολούθησης με ευθύνη των Δήμων μας. Ας αποτελέσει το Ενιαίο Συντονιστικό μας Κέντρο, πρότυπο αποτελεσματικότητας, ουσιαστικό εργαλείο διατήρησης της δημόσιας τάξης και παράδειγμα καλής πρακτικής για όλη την Ελλάδα», σημείωσε.
«Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να προσφέρουμε το οξυγόνο για τις τοπικές κοινωνίες που είναι ασφάλεια», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος. Τόνισε, επίσης πως «η υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας δεν είναι απλώς μια διοικητική πράξη, αλλά μια πράξη ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες. Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, την καθημερινή ζωή, την οικονομική πρόοδο. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, όταν οι πολίτες ζουν με τον φόβο. Ο Δήμος Μεσσήνης και εγώ προσωπικά, έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από άκρη σε άκρη του Δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε σημαντικά εργαλεία στον αγώνα μας για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Γνωρίζουμε πως μόνο μέσα από συνεργασία με τις κρατικές αρχές και τους όμορους δήμους, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της παραβατικότητας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αστυνομικός Διευθυντής Αθανάσιος Χριστόπουλος ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες αστυνομικού ενδιαφέροντος της περιοχής και παρουσίασε τον απολογισμό του αστυνομικού έργου εστιασμένο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας ανηλίκων, αλλά και την τροχαία αστυνόμευση. Αναλυτικά η παρουσίαση εδώ.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την Υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους Δημάρχους Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο.
Παρουσίαση Δράσεων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας
«Η κοινωνική αστυνόμευση είναι μια καινούργια αποστολή της αστυνομίας»
Ως ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες της Μεσσηνίας για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Αστυνομία στην αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και τον καθημερινό αγώνα που δίνει για να κρατήσει τα θύματα ασφαλή, στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, που αφορούσε στην παρουσίαση των δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική δράση που θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και αφορά σε μία σειρά επισκέψεων στις έδρες των Περιφερειών, όπου μέσα από εκδηλώσεις και διαδραστικές δραστηριότητες θα αναδειχθεί η ενδοοικογενειακή βία σε τοπικό επίπεδο, αλλά, κυρίως, όπως είπε, «θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται για την αντιμετώπισή της. Σε κάθε τέτοια δράση θα εστιάσουμε στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας που είναι διαφορετικά και πολύ σημαντικά και πρέπει να τα αναδείξουμε». Συνοδοιπόρος και σε αυτή τη δράση θα είναι η εταιρεία «Παπαστράτος», τον ρόλο της οποίας εξήρε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας πως με τη συνδρομή και οικονομική ενίσχυση της Παπαστράτος, «”χτίσαμε” σε 63 νομούς της χώρας, σε 63 Διευθύνσεις Αστυνομίας, Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως αυτό το πολύ όμορφο, πολύ αποτελεσματικό και καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Καλαμάτα». Στη συνέχεια επεσήμανε τη βαρύτητα που έχει δοθεί σε θέματα Κοινωνικής Αστυνόμευσης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η ενδοοικογενειακή βία. «Πρόκειται για έναν καινούργιο κλάδο της Ελληνικής Αστυνομίας και προσπαθούμε μέσα από αυτές τις δράσεις να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Κάθε μέρα σώζονται πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές και πραγματικά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό και περήφανος γιατί η αστυνομία ασκεί αυτό το κοινωνικό έργο», είπε και σημείωσε πως «οφείλουμε και εμείς να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια στο πλαίσιο μιας νέας επιχείρησης, μιας στρατηγικής που ξεκινήσαμε τελευταία με δράσεις, αλλά ταυτόχρονα και με αντίστοιχες δομές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κοινωνική αστυνόμευση είναι μια καινούργια αποστολή της αστυνομίας», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της «Παπαστράτος», Γιάννης Μαστροκώστας, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος, ο σεβασμός και η ισότητα αποτελούν θεμελιώδεις αξίες. Η εταιρεία είναι και θα παραμείνει αρωγός στις δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», ενώ κάλεσε για τη συνένωση δυνάμεων ενάντια στο φαινόμενο.
Μιλώντας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που έχει υλοποιηθεί μέσα από τις ενέργειες της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη και έκανε λόγο «για υπεύθυνη και αποτελεσματική δουλειά», τονίζοντας ότι «σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, προειδοποιούμε, τιμωρούμε και κυρίως αποτρέπουμε».
«Η σιωπή σπάει και ο φόβος υποχωρεί» τόνισε, η Αστυνομική Υποδιευθύντρια Κωστούλα Χριστοπούλου, η οποία είναι επικεφαλής του Επιτελικού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, κατά τον απολογισμό του έργου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Αναλυτικά η παρουσίαση εδώ.
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία, επίσης, συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.
Η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη κάλεσε όλους τους φορείς να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τυχόν περιστατικά, αλλά και υποψίες που μπορεί να έχουν και ακολούθως θα διερευνηθούν για το αν ισχύουν ή όχι, ώστε να προστατευθούν τυχόν θύματα κακοποίησης.
Ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτριος Τζωρτζίνης αναφέρθηκε σε περιστατικά διαπίστωσης κακοποίησης, ακόμη και σε ανήλικο κορίτσι από τον ίδιο του τον πατέρα, και στη διαχείριση αυτών, προκαλώντας αίσθηση. Από την πλευρά του ο Αστυνόμος Α’ Χαράλαμπος Μαλτίδης του Επιχειρησιακού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Καλαμάτας, ανέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό κακοποίησης γυναίκας από τον σύζυγό της, η οποία ανακάλεσε την καταγγελία. Ενώ, στη συνέχεια, μετά από λίγες μέρες ενεργοποίησε το panic button χωρίς να το αντιληφθεί ο άντρας της και όταν οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα και εκείνος τους άνοιξε τη βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις της από το ξύλο. Πολύ σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις που έκαναν η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Σοφία Κατσίποδα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καλαμάτας και η Ψυχολόγος του Κέντρου Δήμητρα Μιχαλοπούλου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ανώτατοι, Ανώτεροι Αξιωματικοί και Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των εισηγητών.