Το θέμα των κυρώσεων σε μουσικούς του δρόμου στο Ναύπλιο έφερε στο προσκήνιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος, καταγγέλλοντας την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε άτομα που έπαιζαν στον πεζόδρομο του λιμανιού. Το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, φέρνει στο φως το ζήτημα της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης σε δημόσιους χώρους, όπως και την αυστηρή, και πολλές φορές καταχρηστική, εφαρμογή κανονισμών από τις αρχές.
Σύμφωνα με την καταγγελία, τα πρόστιμα βασίστηκαν σε απαρχαιωμένο άρθρο του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Ναυπλίου, το οποίο αναφέρεται σε «φωνασκία», «διατάραξη κοινής ησυχίας» και «υποτροπή». Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας, οι μουσικοί είχαν ήδη λάβει γραπτή βεβαίωση από το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, ενώ καμία ένδειξη ποινικού αδικήματος δεν προέκυψε από την Εισαγγελία της πόλης.
Η ίδια η δημοτική αρχή του Ναυπλίου υποστηρίζει τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Καράπαυλο να εκφράζει την απορία του για το περιστατικό.
Οι μουσικοί δήλωσαν πως όχι μόνο δεν ενοχλούσαν σε ώρα κοινής ησυχίας, αλλά και ότι το πλήθος είχε μαζευτεί γύρω τους, τραγουδώντας και χειροκροτώντας.
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η δημόσια καλλιτεχνική έκφραση δεν πρέπει να περιορίζεται ή να ποινικοποιείται, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, καθώς και της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την ακύρωση των προστίμων.
Η καλλιτεχνική κοινότητα στέκεται στο πλευρό των μουσικών, ζητώντας από τις δημόσιες αρχές να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να προστατεύσουν τη δημιουργική έκφραση στους δημόσιους χώρους. Τέτοιες ενέργειες, επισημαίνουν, υπονομεύουν τη σημασία της τέχνης στον δημόσιο χώρο και απομακρύνουν την κοινωνία από τον πολιτισμό.
Αφήστε μια απάντηση