home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναι στο μη κρατικό Πανεπιστήμιο στην Καλαμάτα

Γράφει ο Παναγιώτης Νίκας
Παναγιώτης Νίκας

Από τις πλέον σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι η προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικού Πανεπιστημίου στην πόλη της Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένης της θετικής και οπωσδήποτε ορθής απόφασης του Δήμου να στηρίξει τη συγκεκριμένη προοπτική με τη διάθεση χώρου, πιθανόν στο ανατολικό κέντρο της πόλης.

Και είναι γνωστό πως εδώ και αρκετά χρόνια η Temes και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ερευνούσαν για τη λειτουργία τουριστικής σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, κάτι που μπορεί τώρα να επιτευχθεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των ΑΕΙ.

Γνωστό είναι, επίσης, πως η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, με αφετηρία τον αείμνηστο «καπετάνιο» έδειχνε και δείχνει διαχρονικά ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία για θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αειφορία, την ποιότητα σ ‘όλα τα επίπεδα, γενικότερα την προώθηση της εξειδίκευσης και της γνώσης.

Διαπιστώσεις, που αποδεικνύονται από τη μακρόχρονη και συστηματική συνεργασία της με την Ακαδημία της Στοκχόλμης, τη δική μας Ακαδημία, την “Ανατόλια’’, αλλά και άλλα ιδρύματα, εγχώρια ή της αλλοδαπής.

Επομένως, η εγκατάσταση και λειτουργία τουριστικής σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου στην Καλαμάτα έρχεται ως το επιστέγασμα μιας συνεχούς και άοκνης προσπάθειας για την εξειδίκευση στον συνεχώς αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα, την ουσιαστική στήριξή του, την προσφορά θέσεων εργασίας υψηλών απαιτήσεων και αποδοχών. Μάλιστα, η υποχρέωση από το Νόμο εγκατάστασης και λειτουργίας άλλων δύο σχολών δημιουργεί την προοπτική δημιουργίας ενός πλήρους Πανεπιστημίου, με όλες τις θετικές πλευρές που αυτό συνεπάγεται (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές) για την πόλη και την περιοχή. Επιπρόσθετα, η ποιότητα των επενδύσεων και η ευεργετική προσφορά της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου αποτελούν την εγγύηση για το επίπεδο, την προοπτική και την απήχηση του ελπιδοφόρου και οπωσδήποτε απαιτητικού σχεδιασμού.

Γενικότερα, η ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων επιτάσσει τον ανασχεδιασμό των περιφερειακών Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που χειμάζεται από το’’ σκόρπισμα’’ των σχολών, την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης στις πέντε πόλεις που αυτές λειτουργούν, τη μη σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς, άρα και την εξεύρεση εργασίας πολλών αποφοίτων του και πολλά άλλα.

Στις ‘’ανοικτές’’ κοινωνίες που ζούμε η αξιολόγηση, η ελευθερία των επιλογών, η πολλαπλότητα των φορέων της γνώσης και της εξειδίκευσης, η αναζήτηση της ποιότητας σ’ όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την πρόοδο των ατόμων και των κοινωνιών.

Καταλήγοντας, η λειτουργία του μη κρατικού Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα αποτελεί απολύτως θετική ενέργεια, με προφανείς ευεργετικές επιπτώσεις και, στους προσεχείς μήνες, είναι βέβαιο πως θα γνωστοποιηθούν  λεπτομερή στοιχεία για όλες τις πλευρές του μεγάλου αυτού επιστημονικού αλλά και οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού εγχειρήματος.

* Ο Παναγιώτης Νίκας είναι τέως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis