home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Abbeville – Άργος: Με την άσβεστη φλόγα μιας φιλίας

Η ελληνική εβδομάδα της Abbeville 2024 – Γράφει ο Γ. Κόνδης
abeville (1)

Ιδιαίτερη όσο και πλούσια σε εκδηλώσεις, η «Ελληνική Εβδομάδα της Abbeville» θα πραγματοποιηθεί και φέτος, από τις 13 έως τις 24 Μαΐου 2024, χάρη στην αγάπη και τις επίμονες ενέργειες του εκεί συλλόγου Abbeville Argos Amitié με τη συμμετοχή του Δήμου της πόλης και άλλων δημοτικών οργανώσεων. Ολοκληρώνεται ένας κύκλος τριάντα ένα (31) χρόνων από την 13η Μαΐου 1993 όταν οι τότε Δήμαρχοι Δημ. Παπανικολάου (Άργος) και Jacques Becq (Αμπεβίλ) συνυπέγραψαν στο Άργος την αδελφοποίηση των δυο πόλεων. Η πολιτική των αδελφοποιήσεων που χαρακτήρισε ολόκληρη την προηγούμενη εικοσαετία αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος μιας λογικής για την περιφερειακή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα με επίκεντρο τους Δήμους. Πέρα από την προφανή ευρωπαϊκή διάσταση, οι αδελφοποιήσεις αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο ανταλλαγών τεχνογνωσίας και ιδεών σε κάθε επίπεδο περιφερειακής δραστηριότητας. Το κατά πόσο οι Δημοτικές Αρχές κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν αποτελεί ένα ερώτημα που δεν θα το απαντήσουμε εδώ, αλλά θα αποτελέσει σημείο μιας συνολικότερης αποτίμησης των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για την αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, το Άργος.

abeville (2)

Η εβδομάδα εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται στην όμορφη πόλη του γαλλικού βορρά, την Αμπεβίλ, έχουν φέτος μια ιδιαίτερη διάσταση καθώς η Γαλλία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πόλη προετοιμάζεται να υποδεχτεί την Ολυμπιακή Φλόγα. Όπως και τις προηγούμενες φορές, αλλά με μεγαλύτερη ένταση, ο ελληνικός πολιτισμός θα «περάσει» από τα σχολεία της πόλης και μέσω των προγραμμάτων που προτείνονται οι μαθητές, ιδιαίτερα των δημοτικών σχολείων, θα ασχοληθούν με την ελληνική μυθολογία και με πολλά άλλα θέματα, ιδιαίτερα δε φέτος οι Ολυμπιακή Ιδέα και οι Αγώνες θα έχουν την τιμητική τους θέση. Προγραμματίζονται εκθέσεις με παιδικά έργα, συζητήσεις, αλλά και κατασκευές με θέματα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία.

abeville (3)

Τα μέλη του Συλλόγου Αμπεβίλ-Άργος-Φιλία (Abbeville Argos Amitié), για 31 τώρα χρόνια κρατάνε άσβεστη τη φλόγα της φιλίας ανάμεσα στις δυο πόλεις και συμβάλλουν, με πολλούς άλλους από ολόκληρη τη Γαλλία, στην διατήρηση και εμβάνθυνση των Ελληνο-γαλλικών σχέσεων φιλίας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Laurent Sauvage είναι αρχαιολόγος και ο ίδιος Δήμαρχος γειτονικού στην Αμπεβίλ Δήμου. Μαζί με τα υπόλοιπα πολλά ενεργά μέλη, έχουν οργανώσει δεκάδες δράσεις στήριξης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πόλεις και τις δυο χώρες ακόμη. και κυρίως, κατά τη διάρκεια των μεγάλων οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο η Αμπεβίλ «ντύνεται» με την γαλανόλευκη χάρη στις άοκνες προσπάθειες και την αγάπη των μελών του Συλλόγου. Ταυτόχρονα μια σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, κινηματογράφο, διαλέξεις, εκθέσεις ελληνικής λογοτεχνίας και γενικότερα τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού, παρουσιάσεις ελληνικών χορών και κονσέρτα με Έλληνες μουσικούς (π.χ. Καίτη Γρατσέα).

abeville (4)

Η φετινή «Ελληνική Εβδομάδα» της Αμπεβίλ προγραμματίζεται για την περίοδο 13-24 Μαΐου 2024 με ένα πλούσιο πρόγραμμα από εκδηλώσεις που ξεκινούν από κινηματογραφικές ταινίες για την Ελλάδα μέχρι και ελληνική γαστρονομική επίδειξη. Παρουσιάσεις για τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις και τις σχέσεις των δυο πόλεων συμπληρώνουν το πρόγραμμα που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των πολιτών της Αμπεβίλ και των γύρω περιοχών για μια ολόκληρη εβδομάδα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε στο σημείο αυτό το ρόλο των Δημοτικών Ιστορικών Αρχείων της πόλης, το ενδιαφέρον των οποίων αντανακλά τα σημαντικά περιθώρια συναντήσεων και κοινών δράσεων σε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Για την αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, το Άργος, το οποίο δεν διαθέτει ούτε μια σελίδα δημοτικού ιστορικού αρχείου, είναι μια πραγματικά δημιουργική πρόκληση στην οποία θα αναφερθούμε προσεχώς. Ως μέλη του εδώ Συλλόγου Άργος-Abbeville, ευχόμαστε ολόψυχα  καλή επιτυχία στη νέα Ελληνική Εβδομάδα των φίλων μας της Αμπεβίλ.

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis