home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ένα μοναστήρι χτισμένο δίπλα σε καταρράκτη (βίντεο)

Δείτε τη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας
Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας

Η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας ή Μονή Ταξιάρχου Τσούκας βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και στο δήμο Νεστορίου. Είναι χτισμένο σε μια επίπεδη, στενή λωρίδα χαλικιού που καταλήγει στον Στενοπόταμο, παραπόταμο του Αλιάκμωνα. Απέχει 8 χλμ. ΒΑ.  από το Νεστόριο, 1,5 χλμ. ΝΔ.  από την Αγία Άννα. 

Το όνομα Τσούκα το οφείλει στον παλαιότερο, εγκαταλελειμμένο πλέον οικισμό, την Τσούκα, που υπήρχε βορειότερα. Στην κορυφή του γκρεμού υπάρχει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε αργότερα, ενώ δίπλα στο μοναστήρι δημιουργείται ένας μικρός καταρράκτης.

Η Μονή Παμμεγίστων ταξιαρχών ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, που έχει χαθεί, η ίδρυσή της χρονολογείται το 1225 ενώ καταστράφηκε τον Μάρτιο του 1943 μετά από εμπρησμό Αυστριακών στρατιωτών της Μεραρχίας «Endelweiss» κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Ο καταρράκτης της Αγίας Άννας ή Τσούκας, ύψους περίπου 20 μέτρων, βρίσκεται στο Δήμο Νεστορίου, κοντά στο χωριό Αγία Άννα, και είναι ο μεγαλύτερος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Βίντεο: Point Of View GR

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis