home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το Άργος στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. μέσα από μια συναρπαστική ημερίδα

Ανακαλύπτοντας τις σχέσεις των Αργείων με τους πολιτισμούς του Αιγαίου και της Μεσογείου
Στείρης Δαναός

Το Σάββατο 20 Απριλίου, ο Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός» φιλοξένησε μια συναρπαστική ημερίδα με επίκεντρο τον πολιτισμό του Αργούς κατά τη 2η και 3η χιλιετία π.Χ.

Με τίτλο «Το Άργος στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. – Η σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα για το αργειακό πεδίο και τις σχέσεις των Αργείων με τους πολιτισμούς του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου», η ημερίδα προσέλκυσε επιστήμονες και φίλους της αρχαιολογίας.

Την επιστημονική διαχείριση της ημερίδας είχε αναλάβει ο καθηγητής Γεώργιος Στείρης από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Στείρης, μαζί με άλλους αξιόλογους επιστήμονες, προέβησαν σε βαθύτατες αναλύσεις πάνω στο θέμα, αποκαλύπτοντας νέες πτυχές του αρχαίου παρελθόντος του Άργους και των σχέσεών του με τους γειτονικούς πολιτισμούς.

Η σημασία της ημερίδας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι οι πρακτικές και εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν θα συμπεριληφθούν σε μια ειδική έκδοση, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό έργο που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αναφοράς για μελλοντικές μελέτες στον τομέα της αρχαιολογίας του Άργους και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές ήταν τα εξής:

  • Ι. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ (Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ): “Η περιοχή του Άργους και η Αργολίδα ως θερμοκοιτίδα σύνθετων κοινωνικοπολιτικών θεσμών κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3.000-2.000 π.Χ.)”
  • Β. ΠΕΤΡΑΚΗΣ (Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας: Μυκηναϊκής Αρχαιολογίας): “Οι Μυκήνες και η Αργολίδα κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού: ανάδυση, εξέλιξη, κατάρρευση, ανάμνηση”
  • Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ (Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου: Θεωρητικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ) – Λ. ΜΠΟΥΖΑ (Αρχαιολόγος, υπ. Δρ. ΕΚΠΑ): “Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της μυκηναϊκής αρχαιολογίας και ο συνδυασμός πρωτοπορίας και μεταιχμιακότητας στα πρώτα της ερευνητικά βήματα κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα”
  • A. ΜΠΑΛΙΤΣΑΡΗ (Αρχαιολόγος, Δρ. ΕΚΠΑ): “Λίγο από Κρήτη. Η εμφάνιση Μινωικής και
    Μινωίζουσας κεραμεικής στο Άργος και την Αργολίδα κατά την Μέση Εποχή του Χαλκού”
  • G. ΤOUCHAIS (Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορίας του Αιγαίου, Paris 1 Panthéon Sorbonne) – A. F. TOUCHAIS (Ερευνήτρια Αιγαιακής Πρωτοϊστορίας, Paris I Sorbonne /CNRS): “’Ένα βλέμμα στην ιστορία του Άργους μέσα από τις ανασκαφές στο λόφο της Ασπίδας (Προφήτη Ηλία)”

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis