home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χορταστικό οφθαλμόλουτρο στη Μεσσηνιακή Μάνη

Απλωμένη μπροστά στα πόδια του Ταϋγέτου, μπορεί να σου δώσει εικόνες, χρώματα και ήχους που θα κουβαλάς αρκετό καιρό μαζί σου
Καρδαμύλη

Δύσκολα μια περιοχή μπορεί να συνδυάσει τόσο αρμονικά και τις 4 εποχές του χρόνου όσο η Μεσσηνιακή Μάνη. Μετά λοιπόν από την απαιτούμενη περιήγηση στην άγρια ομορφιά της Μέσα Μάνης, ήρθε η ώρα να κατευθυνθούμε προς Καλαμάτα.

Απλωμένη μπροστά στα πόδια του Ταϋγέτου, μπορεί να σου δώσει εικόνες, χρώματα και ήχους που θα κουβαλάς αρκετό καιρό μαζί σου.

Στο δρόμο προς την Μεσσηνιακή Μάνη το γαλάζιο του ουρανού δένει αρμονικά με το μπλε της θάλασσας. Καθώς περνάς από την Αρεόπολη, εκεί όπου πρωτοχτύπησαν τα σήμαντρα της επανάστασης του 1821 στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας το δρόμο που διασχίζει τα χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης και φτάνει ως την Καλαμάτα.

Αρεόπολη

Ακόμα στο δρόμο σου θα συναντήσεις πριν την Μεσσηνιακή Μάνη, το Λιμένι που ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια και δένει τόσο αρμονικά με την θάλασσα που λες και είναι δημιούργημα δικό της.

Συνεχίζοντας θα συναντήσεις το Νέο Οίτυλο. Και μόνο το γεγονός πως η ονομασία τους κρατάει από τα Ομηρικά χρόνια είναι αρκετό για να καταλάβεις πόση ιστορία κρύβει τούτος ο τόπος μέσα του. Το ερειπωμένο κάστρο δεν λέει να πέσει εντελώς ακόμα και στέκει εκεί να θυμίζει τις δόξες ενός παρελθόντος όχι και τόσο μακρινού…

Λιμένι Μάνη

Καθώς προχωράμε προς την Μεσσηνιακή Μάνη και έχοντας πάντα άγρυπνο φρουρό τον Ταΰγετο, θα συναντήσουμε χωριά μοναδικά. Η πρώτη αίσθηση είναι από τον κάμπο με τις ελιές.

Από τα πρώτα χωριά που πέφτουν στο δρόμο σου είναι η Tραχήλα που φαίνεται από ψηλά και σου τραβάει την προσοχή. Με μια παράκαμψη δεξιά προς Σελινίτσα και Άγιο Δημήτριο θα δεις υπέροχα παραθαλάσσια χωριά που κρύβουν τα δικά τους μυστικά, ενώ λίγο παρακάτω από τον Άγιο Νικόλαο τα απότομα βράχια ανάμεσα σε καταγάλανους κολπίσκους είναι έτοιμα για μια βουτιά το καλοκαίρι και ένα χορταστικό …οφθαλμόλουτρο το χειμώνα!

Άγιος ΝΙκόλαος Μάνη

Εκεί όσοι αγαπούν την περιπέτεια και το κολύμπι ανάμεσα σε σπηλιές και δαιδαλώδεις σχηματισμούς θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να το ζήσουν.

Παρακάτω η Στούπα με τα καλοκαιρινά θέρετρα και τον ήπιο χειμώνα θα σας προσφέρει μοναδικές εικόνες. Τα ορυχεία της Πράστοβας που βρίσκονται εκεί, είναι ο τόπος που γράφτηκε το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και σφυρηλατήθηκε η δυνατή φιλία του με τον μεγάλο Νίκο Καζατζάκη. Και μόνο γι’ αυτό η Στούπα αξίζει την επίσκεψη σας…

Στούπα

Συνεχίζοντας βγαίνουμε στην Καρδαμύλη, που το παρελθόν της στέκει ακόμα στην κεντρική πλατεία. Πρόκειται για ένα μεγάλο Μανιάτικο Πύργο, δείγμα αρχιτεκτονικής του παρελθόντος που κατοικείται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.

Για να βιώσεις στο έπακρο την μαγεία αυτού του χωριού πρέπει να ανέβεις στο Πετροβούνι να θαυμάσεις την θέα, ώστε να καταλάβεις γιατί ο μύθος λέει πως ο Αγαμέμνονας την χάρισε στον Αχιλλέα.

Καρδαμύλη (3)

Παρακάτω θα συναντήσεις το φαράγγι του Βυρού, που εκτός από τις ομορφιές, έχει και πολύ ιστορία! Κατά μήκος των 19 χλμ. του, πέρναγε η αρχαία βασιλική οδός που ένωνε την Αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη. Εκεί θα δείτε και τις βίγλες που είναι σπηλιές ή απόκρημνα σημεία του φαραγγιού που χρησίμευαν σαν παρατηρητήρια.

Ένας τόπος γεμάτος ιστορία και φυσική ομορφιά που συναντάς σε κάθε γωνιά της. Από την μία είναι τα απόκρημνα βράχια, οι σπηλιές και τα φαράγγια για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και από την άλλη οι γραφικές παραλίες, τα λιμανάκια και τα νησάκια, επιβεβαιώνουν όσους λένε πως η Μεσσηνιακή Μάνη, είναι για όλες τις εποχές.

Μανιάτικος πύργος

Ακόμα το φαράγγι Κοσκάρακας και Ριντόμου, αλλά και ο κάμπος με το γνωστό κάστρο Ζαρνάτας, είναι μέρη που μπορούν να μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη.

Χρώματα και αρώματα υποδέχονται τον επισκέπτη όλες τις εποχές, βιώνοντας έναν τόπο που σε κάθε του βήμα έχει να σου πει από κάτι καινούργιο.

ruins messiniaki mani

Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στην Στούπα και τα κοντινά μέρη προσφέρονται και για νεολαία, αλλά και για οικογένειες, καθώς έχει μέρη και με κόσμο και πιο ήσυχα. Τα ίδια μέρη χειμώνα θα σου προσφέρουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα χαλάρωσης και ηρεμίας και αν θες περιπέτειας.

Οι υποδομές στην Μεσσηνιακή Μάνη είναι κάτι παραπάνω από πολλές και μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, όλες τις εποχές του χρόνου.

Μάνη

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι κοντινές και ενδεικτικά αναφέρουμε 

  • Αρεόπολη -Σπάρτη 72 χλμ.
  • Καρδαμύλη- Καλαμάτα 29 χλμ.
  • Αρεόπολη-Καλαμάτα 80 χλμ.
  • Στούπα- Καλαμάτα 36 χλμ.
  • Καλαμάτα-Σπάρτη 58 χλμ.

Σχόλια

nd click 300x250 4
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis