home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Α. Πουλάς: Η κυβέρνηση διαλύει το ΕΣΥ και θίγει την αξιοπρέπεια των πολιτών

Τι είπε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου για την Υγεία
Ανδρέας Πουλάς

Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου για την Υγεία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

  • Μετά τη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, καταργείτε τη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και τους δίνετε τη δυνατότητα να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Και έπεται κατά τα λεγόμενά σας η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.
  • Πρόκειται για ρυθμίσεις που ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε εμείς και οι πολίτες για τη λειτουργία του ΕΣΥ μέχρι σήμερα στη χώρα μας και με τις οποίες διαφωνούμε.
  • Στην πράξη τι σημαίνει αυτό για το ΕΣΥ και τους πολίτες:
  • Περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας. Ένα σύστημα η αξία του οποίου αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αντιμετώπισή της παρά τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ήσασταν χειροκροτητές σε όλους αυτούς που έδιναν τη μάχη αλλά για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ούτε κουβέντα.
  • Περαιτέρω εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού αφού εκτός από την απασχόληση στο ΕΣΥ και τις εφημερίες που θα εκτελεί θα συνεχίζει να εργάζεται και ιδιωτικά προκειμένου να αυξήσει τα εισοδήματά του αφού η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να αυξήσει τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ.
  • Θα δημιουργήσετε γιατρούς δύο και τριών ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά οι Πανεπιστημιακοί που μέχρι σήμερα είχαν το ελεύθερο να ασκούν και ιδιωτικό έργο, από την άλλη πλευρά οι Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές ηλικίας άνω των 70 ετών και κάποιοι Επιμελητές του ΕΣΥ οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στη Διοίκηση για να τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο και αυτοί οι οποίοι λόγω φόρτου εργασίας και υπερεφημέρευσης δεν θα μπορούν ούτε να το σκεφτούν.
  • Για τους ειδικευόμενους δεν λέτε κουβέντα. Αλλά ξέχασα για εσάς είναι οι σύγχρονοι είλωτες του ΕΣΥ.
  • Περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της χώρας οι οποίοι ήδη πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ε.Ε.
  • Οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ χρειάζονται καλύτερους μισθούς και όχι άδεια για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αν επιθυμούσαν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν ήδη να το είχαν επιλέξει έναντι του δημοσίου.
  • Εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας γιατί το πιστεύουν, εργάζονται με αυταπάρνηση σε δύσκολες συνθήκες, ενώ εσείς αντί να τους αυξήσετε τους μισθούς επιδιώκετε την αύξηση των εισοδημάτων τους από τις τσέπες των πολιτών.Οι οποίοι παρόλα αυτά πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και αν κάποιοι δεν μπορούν να τις πληρώσουν τους ταλαιπωρείτε.
  • Στο νομοσχέδιο φέρνετε και διατάξεις για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής Clawback.Η διατήρηση του clawback έτσι όπως είναι οδηγεί σε στρέβλωση στο σύστημα υγείας. Αν και αποτελεί δίχτυ προστασίας ώστε να μην εκτροχιαστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και για το λόγο αυτό θεσμοθετήθηκε, δεν είναι όμως το μοναδικό εργαλείο για τον περιορισμό της.

Για να μην είναι εξοντωτικό και άδικο μέτρο πρέπει να συνδυάζεται με σειρά άλλων μέτρων όπως:

  • ο έλεγχος της συνταγογράφησης
  • η εφαρμογή υποχρεωτικών κλειστών θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • η δημιουργία μητρώου ασθενών
  • η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς
  • η ψηφιοποίηση και μηχανογράφηση των συστημάτων των νοσοκομείων
  • ολοκλήρωση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων με την ΗΔΙΚΑ
  • εξορθολογισμός της τιμολόγησης των φαρμάκων
  • η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των σκευασμάτων που βρίσκονται σε αναμονή αξιολόγησης.

Σε αυτό το επίπεδο τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Η απάντηση σας στον έλεγχο της συνταγογράφησης είναι να ρίξετε την αποκλειστική ευθύνη στους γιατρούς;;;

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που απαιτούνται για να διευκολύνουν την κατάσταση πότε θα είναι έτοιμα; Πάλι στο δόγμα της ατομικής ευθύνης καταφεύγετε;

Ο ψηφιακός φάκελος του ασθενή που επίσης θα βοηθήσει στην διαδικασία αυτή, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Θυμίζω τις δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη σε εκδήλωση στην Τρίπολη ότι «τα ¾ των ογκολογικών φαρμάκων που γράφουν τα νοσοκομεία, αν περάσουν από τα ογκολογικά συμβούλια θα κοπούν, γιατί τα παίρνουν αυτοί που δεν τα χρειάζονται».Έχετε στοιχεία για να τεκμηριώσετε αυτή τη δήλωση σας;

Προτίθεστε να αφήσετε χωρίς ογκολογικά φάρμακα τους καρκινοπαθείς γιατί κοστίζουν τα φάρμακά τους; Αυτό μας λέτε;

Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το φάρμακο απαιτεί εθνική πολιτική και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις και χαριστικές διατάξεις που δεν εντάσσονται σε κάποια συνολική στρατηγική. Χρειάζεται συνολική επαναχάραξη της πολιτικής στο φάρμακο και εξορθολογισμός του clawback και του rebate.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια. ΤΩΡΑ;Δεν τα είχατε προγραμματίσει από πριν; Τι επιτελικό κράτος έχετε φτιάξει επιτέλους;

Αλλά να μιλήσουμε για τα εισοδηματικά κριτήρια; Δεν έχετε καταλάβει ότι με την πολιτική σας έχετε εξαφανίσει τη μεσαία τάξη; Δεν έχετε καταλάβει ότι εκτός από λίγους έχοντες οι υπόλοιποι Έλληνες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έβγαζαν τον μήνα τώρα πια δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά;

Είπε επίσης ο Πρωθυπουργός ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι και κάποια περισσότερα έσοδα και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές. Αλλά ποια είναι η διαφορά; Δεν είναι επιπλέον έσοδα από το κράτος αλλά από τις τσέπες όμως των Ελλήνων πολιτών που δεν αντέχουν άλλο να τους ροκανίζετε τα εισοδήματα.

Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι σωστή με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού και ο ασθενής δεν θα πληρώνει, για αυτό που υποχρεούται να του παρέχει το Κράτος.

Όταν το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ ο στόχος ήταν να υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα από οικονομική, κοινωνική ή επαγγελματική τάξη.

Έχουμε ισχυρή την πεποίθηση ότι το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με αύξηση της χρηματοδότησης, περιορισμό της σπατάλης και όχι επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Αντί να αυξήσετε τη χρηματοδότηση της υγείας από 5% σε 7% του ΑΕΠ εσείς βρίσκετε τον δικό σας τρόπο για να πετύχετε τον σκοπό σας στις πλάτες των πολιτών. Η πολιτική σας στην υγεία λειτουργεί ταξικά και άκρως αφαιρετικά. Αντί να προσθέτετε αφαιρείτε από όπου και όπως μπορείτε.

Ταυτόχρονα όμως καθημερινά αφαιρείτε και από την αξιοπρέπεια και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας.

Δυστυχώς για εσάς οι πολίτες σας έχουν πάρει χαμπάρι και η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis