home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πληγή τα ακαθάριστα δημοτικά οικόπεδα στο Άργος

Τη στιγμή που ο Δήμος καλεί με δελτίο τύπου τους ιδιώτες να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους εν όψει αντιπυρικής περιόδου, τα δικά του οικόπεδα δεν έχουν ακόμα καθαριστεί.
Σπίτι Τσώκρη σκουπίδια Άργος

Σε πληγή έχουν καταστεί εδώ και δεκαετίες εγκαταλελειμμένα ετοιμόρροπα σπίτια και ακαθάριστα δημοτικά οικόπεδα στο Άργος. Με την αντιπυρική περίοδο να ξεκινά την Πρωτομαγιά και ενώ ο Δήμος Άργους – Μυκηνών έχει ήδη προειδοποιήσει με σχετικό δελτίο τύπου τους ιδιώτες ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν, όπως ορίζει ο νόμος, τα δικά του οικόπεδα παραμένουν ακαθάριστα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Ηρακλέους και επικοινωνεί με τη διατηρητέα οικία του Τσώκρη, το οποίο ανήκει στο Δήμο Άργους – Μυκηνών. Και δεν είναι το μόνο… Οι κάτοικοι της γειτονιάς έχουν κατά καιρούς απευθύνει εκκλήσεις προς τον Δήμο για να φροντίσει για τον τακτικό καθαρισμό του οικοπέδου αλλά συνήθως δεν έβλεπαν κάποια ουσιαστική ανταπόκριση.

Η αδιαφορία των προηγούμενων ετών έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την αγανάκτηση των περίοικων που ζουν παρέα με βρωμιά και ποντίκια τα οποία βρίσκουν φωλιά στα χαλάσματα.

Σύμφωνα με καταγγελίες υπάρχουν δημοτικά οικόπεδα τα οποία δεν καθαρίζονται από χορτάρια και από σκουπίδια, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης, επικίνδυνες για την υγεία.

Τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 1.26 του Ν.3852/2010 αναφέρεται πως αυτή τη χρονική συγκυρία είναι επιβαλλόμενη:

«Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους Δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (0,50€) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου, βεβαιώνεται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».

Η αντιπυρική περίοδος του 2024 θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και θα σταματήσει την 31 Οκτωβρίου.

Άραγε θα κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι ή θα κλείσουν τα αυτιά τους στις αναγκαίες προληπτικές δράσεις με κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis