home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320
Απογειώνονται οι τιμές σε ό,τι βλέπει θάλασσα

Οι τιμές στην αγορά καινούργιων κατοικιών στην Ελλάδα, ανεβαίνουν με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος μετά μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, με την Αργολίδα να μην ακολουθεί ξεχωριστό δρόμο.

Άκης Γκάτζιος

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

Η ανάπτυξη του τουρισμού και η προνομιακή θέση ακινήτων κυρίως με θέα την θάλασσα στο Ναύπλιο και στο Τολό βάζουν ψηλά τον πήχη και οι τιμές πιάνουν ταβάνι, συγκριτικά με άλλες περιοχές που η θέα δεν είναι προνομιακή. Όπως προκύπτει πάντως από τα στοιχεία της ΤτΕ, αυτή την περίοδο τη διαφορά στην αγορά κάνουν οι ξένοι επενδυτές, ενώ οι αγορές από Έλληνες είναι περιορισμένες και γίνονται με ίδια κεφάλαια.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς αναφέρουν τιμές σε νέες κατασκευές που είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την περίπτωση του Ναυπλίου. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που οι τιμές διαμερισμάτων σε προνομιούχα οικόπεδα δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα και «παίζουν» κάπου στις 4.000,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που οι τιμές διαμερισμάτων αγγίζουν ακόμα και τις 6.000,00 ευρώ. Η ελεύθερη αγορά βέβαια και το ενδιαφέρον υποψήφιων Ελλήνων και κυρίως ξένων αγοραστών υψηλών εισοδημάτων που θέλουν η κατοικία που θα αποκτήσουν να έχει κάτι ξεχωριστό από τον μέσο όρο, δεν αφήνει απούλητα και τα διαμερίσματα αυτής της κατηγορίας, στις προνομιούχες περιοχές. Ανάλογες περιπτώσεις πολύ υψηλών τιμών υπάρχουν και σε προνομιούχα οικόπεδα, τα οποία ξεχωρίζουν και είναι πολύ λίγα. Όλα δείχνουν ότι οι πολυτελείς κατοικίες, μέσα σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων κατατάσει την περιοχή στις «αναδυόμενες αγορές».

Παρόλα αυτά, οι πολύ υψηλές τιμές συμπαρασύρουν γενικότερα την κτηματαγορά και πολλοί φοβούνται ότι αν δεν αλλάξει κάτι και δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, θα αυξηθούν οι τιμές και γενικότερα, αν και υπάρχει αντίθετα και η  γενικότερη εκτίμηση σε πανελλαδικό επίπεδο, ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις των τιμών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, καθώς καταγράφεται σχετική «κόπωση» των υποψήφιων αγοραστών, ειδικά των Ελλήνων, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα συμβόλαια ή να αναζητούνται οικονομικές λύσεις.

Στο Ναύπλιο, ο μέσος όρος τιμών πάντως διαφέρει πολύ από τις μεμονωμένες περιπτώσεις προνομιούχων διαμερισμάτων. Αυτή την περίοδο οι τιμές σε πολυκατοικίες που χτίζονται ξεκινούν από 2.900,00 ευρώ και φτάνουν τις 3.300,00 ευρώ. Ανάλογες τιμές ισχύουν και για πρότζεκτ που πρόκειται να κατασκευαστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα με τις τιμές διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν να κυμαίνονται γύρω στις 3.000,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η απόκλιση βέβαια των τιμών οφείλεται όπως είναι φυσικό από τη θέση, τον όροφο και τον τρόπο κατασκευής.

Συγκριτικά με το παρελθόν και συγκριτικά με το προηγούμενο καλοκαίρι – φθινόπωρο, οι τιμές αυτές έχουν αυξηθεί κατά 10% περίπου.

Αν όμως δούμε τις τιμές στο Ναύπλιο, απέναντι σε άλλες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, οι τιμές είναι χαμηλότερες. Και είναι σημαντικό για την περιοχή, ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον – προς το παρόν τουλάχιστον – είναι αμείωτο. Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον επίσης υπάρχει και για άλλες περιοχές, στα γύρω χωριά, όπου ένας μέσος οικονομικά Έλληνας μπορεί να βρει σε αρκετά χαμηλότερες τιμές στέγη, αφού είναι η μοναδική λύση για να δει την προοπτική να αποκτήσει το δικό του «κεραμίδι».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, οι οικονομικότερες περιοχές, όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης στον κλάδο των κατοικιών στην γειτονική Αττική, βρίσκονται στα δυτικά προάστια, όπου καταγράφηκε ετήσια άνοδος 18,7% το δ’ τρίμηνο του 2023 στα 1.875 ευρώ ανά τ.μ., καθώς και στο υπόλοιπο Αττική με την ίδια τιμή. Η οικονομικότερη περιοχή στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται στο υπόλοιπο του νομού όπου οι τιμές σημείωσαν ετήσια άνοδο μόλις 1,1% το δ’ τρίμηνο του 2023, στα 821 ευρώ ανά τ.μ. Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, ευκαιρίες εντοπίζονται σε περιοχές των νομών Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Γρεβενών, Δράμας, Ημαθίας, Ηλείας, Καστοριάς, Κοζάνης, Λέσβου, Καρδίτσας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Τρικάλων. Σε όλες αυτές τις περιοχές οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών κινούνται κάτω από 1.000 ευρώ ανά τ.μ. Αυτή τη στιγμή και με βάση πάντα τα στοιχεία του δείκτη SPI, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στην Καστοριά, όπου και καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση όσον αφορά στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών (-15,40%), το δ’ τρίμηνο του 2023.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis