home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πανηγυρίζουν στη Λακωνία για την «Ελιά Καλαμάτας»

Επιμελητήριο Λακωνίας: «Ψάχναμε κοινή λύση, αλλά η Μεσσηνία απουσίαζε…»
olives elies

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με προχθεσινή του απόφαση απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά ότι «η ονομασία “Kalamata Olives” (Ελιά Καλαμάτας) νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”».

Η απόφαση προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις εντός της Μεσσηνίας, αλλά έξω από τα όρια του νομού το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό.

Για «ιστορική νίκη για το εθνικό προϊόν μας, την Ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας» κάνει λόγο το Επιμελητήριο Λακωνίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας/Kalamata, κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά την κοινού αίτηση των Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία “Kalamata” ως συνώνυμο της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών».

Το Επιμελητήριο Λακωνίας τονίζει πως μαζί με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας από το 2020 ξεκίνησαν συνεργασία με εθνικές οργανώσεις, παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ελιάς Καλαμών, «με σκοπό την ανεύρεση λύσης στην προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό και με συνεχείς προσπάθειες ένταξης στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό τη θωράκιση του προϊόντος και την ομαλή εξαγωγή του».

Συνεχίζοντας, το Επιμελητήριο Λακωνίας περιγράφει ότι «σε όλες τις εκδηλώσεις για το θέμα προσκαλούνταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πραγματοποιούνταν ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά αντιθέτως, είχε τεθεί ως στρατηγική η προστασία του προϊόντος και αναζητούνταν κοινή δράση και εθνικό σχέδιο προώθησής του. Στη βάση αυτή μελανό σημείο ήταν η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν προσήλθαν σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο στις 12/11/2022, ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος».

«Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την προσπάθεια και το συντονισμό για την προώθηση της Ελιάς Καλαμών και τη δημιουργία βάσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την αναγνώρισή της ως εθνικού προϊόντος και τη συλλογική στήριξή του ως τέτοιου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis