home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άργος: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» από μαθητές του 2ου Λυκείου

Ένα από τα 10 πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής
2ο Λύκειο Άργους Πείραμα του Ερατοσθένη

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Άργους, συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024» της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) και του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).

Το πείραμα αυτό, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο 2ο ΓΕΛ Άργους με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Βασιλείου Χαραλαμπόπουλου‒ΠΕ04.02, θεωρείται ένα από τα 10 πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής και πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου από διαφορετικές ομάδες μαθητών/τριών που είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν και να εφαρμόσουν γνώσεις Φυσικής, Μαθηματικών, Γεωγραφίας και Πληροφορικής.

Την επίβλεψη και καθοδήγηση των μαθητών/τριών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας πραγματοποίησαν ο Διευθυντής Γεώργιος Γιαννακούλης‒ΠΕ02, οι Υποδιευθυντές Μαρία Πιπέρου‒ΠΕ06 και Παναγιώτης Μπάρμπας‒ΠΕ04.01 και οι εκπαιδευτικοί Κυριάκος Παναγιωτόπουλος‒ΠΕ04.01, Παναγιώτης Γ. Σκούφης‒ΠΕ03, Βασίλειος Χαραλαμπόπουλος‒ΠΕ04.02, Βερονίκη Κουμαδωράκη‒ΠΕ02 και Δημήτριος Δρούγκας‒ΠΕ86.

Οι δύο καλύτερες τιμές που υπολογίστηκαν ήταν 6.338,4 km και 6.341 km αντίστοιχα, και αμφότερες αποτελούν πολύ καλές προσεγγίσεις της μέσης τιμής της ακτίνας της Γης (6.371 km).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι την φετινή σχολική χρονιά το 2ο ΓΕΛ Άργους είχε την χαρά να πραγματοποιήσει το πείραμα του Ερατοσθένη σε συνεργασία με το Γυμνάσιο‒Λ.Τ. Αγίου Ευστρατίου στο Βόρειο Αιγαίο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των δύο σχολικών μονάδων και της διάχυσης καλών πρακτικών.

Πιο συγκεκριμένα, η ακτίνα της Γης υπολογίστηκε και με έναν διαφορετικό τρόπο, βασισμένο στις καλύτερες πειραματικές μετρήσεις των δύο σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με την μεταξύ τους απόσταση.

Η τιμή που υπολογίστηκε ήταν 6.401,66 km και αποτελεί πολύ καλή προσέγγιση της μέσης τιμής της ακτίνας της Γης.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis