home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός στο Ναύπλιο

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: Ομιλία «Η δεκαετία του ‘40 και ο μετεμφυλιακός πόλεμος της μνήμης»

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ο Ραϋμόνδος Αλβανός στο Ναύπλιο
omilia alvanos

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, το FOUGARO ARTCENTER και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον διδάσκοντα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Ραϋμόνδο Αλβανό, με τίτλο «Η δεκαετία του ’40 και ο μετεμφυλιακός πόλεμος της μνήμης».

Τον ομιλητή θα καλωσορίσει εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, Φιλόλογος – Ιστορικός.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Για την εκδήλωση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ, στο FOUGARO ARTCENTER (Ασκληπιού 98, Ναύπλιο).

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός θα παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο του Μεσοπολέμου και της δεκαετίας του ’40 βασισμένος σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της εποχής. Θα παρουσιάσει τα βασικά ιστορικά γεγονότα (τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό), θα αναλύσει τα ιδεολογικά στρατόπεδα των εμπλεκόμενων και θα εξηγήσει τις ζυμώσεις μέσα από τις οποίες αναδύθηκαν οι πολιτικές ταυτότητες στην ταραχώδη δεκαετία του ’40. Επιπλέον, θα εξηγήσει πώς το δύσκολο παρελθόν του Εμφυλίου συσχετίζεται με το σήμερα και θα παρουσιάσει τις συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες πολιτικές ταυτότητες.

Η ομιλία θα περιστρέφεται γύρω από τους θεματικούς άξονες του πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» που είναι βασισμένο στις ξεναγήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου και στις επαφές που είχε με τους επισκέπτες του. Μέρος της εισαγωγής του βιβλίου επιλέχθηκε στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τα Γενικά Λύκεια τον Ιούνιο του 2022. Στην εκδήλωση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον καθηγητή και να εκθέσει απόψεις και απορίες.

Τον ομιλητή θα καλωσορίσει εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, Φιλόλογος – Ιστορικός.

Για τον ομιλητή

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αγγλία, στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Το 2005 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Δημόσιες Σχέσεις. Θεωρία και πρακτική της επαγγελματικής επικοινωνίας, Επίκεντρο, 2016· Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες, Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου, Επίκεντρο, 2019 και Ο Ελληνικός Εμφύλιος, Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες, Επίκεντρο 2022. Δίδαξε για 19 χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά). Από το 2018 διδάσκει στο ΕΑΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Ιστορίας και από το 2022 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΠΝΥΚΑ. Επίσης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis