home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Όταν ο André Bazin και ο Andrey Zvyagintsev συναντήθηκαν στο ποτάμι

Εργαστήριο για τον ρεαλισμό στον κινηματογράφο από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard
Εργαστήριο στο Ναύπλιο: "Ο ρεαλισμός στον κινηματογράφο"

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Harvard, που εδρεύει στο Ναύπλιο, ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Ο ρεαλισμός στον κινηματογράφο: όταν ο André Bazin και ο Andrey Zvyagintsev συναντήθηκαν στο ποτάμι».

Το εργαστήριο εντάσσεται στην ευρύτερη θεματική «Φιλοσοφία και κινηματογράφος» και, άρα, ξεκινά από ένα παράδοξο: ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία ως επιστήμη και τον κινηματογράφο ως τέχνη και τι εννοούμε σήμερα όταν λέμε ότι ο κινηματογράφος μπορεί να «συνιστά» φιλοσοφία; Το γενικό αυτό ερώτημα θα γίνει πιο συγκεκριμένο και απτό σε δύο στάδια: (1) Το εργαστήριο θα εστιάσει στην κλασική θέση του André Bazin [του οποίου η συμβολή στη θεωρία του κινηματογράφου υπήρξε καθοριστική και είναι μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς, αν και ως επί το πλείστον κριτικής] ότι ο κινηματογράφος είναι γνήσιος και αληθινός μόνο στο μέτρο που είναι «ρεαλιστικός». Τι σημαίνει «ρεαλισμός (réalisme)» για τον Bazin; Πόσο ανθεκτική είναι η θέση του στις κριτικές ενστάσεις των σύγχρονων θεωρητικών του κινηματογράφου; (2) Με βάση αυτή τη θεωρητική προεργασία, θα «διαβάσουμε» τη σπουδαία ταινία του Andrey Zvyagintsev «Η επιστροφή» (Ρωσία, 2003, 105΄).

ergastirio kinimatografou

Το εργαστήριο θα συντονίσει ο Παύλος Κόντος, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 25 και 26 Μαΐου 2024, 11:00 πμ-3:00 μμ, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος στο Ναύπλιο, και είναι ανοικτό σε όλους (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από τον ακαδημαϊκό συντονιστή του εργαστηρίου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 21 Απριλίου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis