home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εντυπωσιακά καλοκαιρινά δεδομένα στην Κοιλάδα του Ευρώτα

H θερμότερη περιοχή της επικράτειας σε καλοκαιρινές μέγιστες θερμοκρασίες βρίσκεται στη Λακωνία – Γράφει ο Panos A.
koilada eurota

Καθώς σιγά σιγά το καλοκαίρι πλησιάζει τα πρόσφατα δεδομένα του υδρομετεωρολογικού σταθμού του Ευρώτα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιβεβαιώνουν πως η Κοιλάδα του Ευρώτα είναι η θερμότερη περιοχή της επικράτειας σε καλοκαιρινές μέγιστες θερμοκρασίες.

Ήδη από τον αντίστοιχο σταθμό του Ε.Α.Α στη Σπάρτη με δεδομένα 15 ετών προκύπτει το παραπάνω συμπέρασμα ενώ πλέον και τα δεδομένα του σταθμού του Ευρώτα ο οποίος λειτουργεί τα τελευταία 4 έτη επιβεβαιώνουν οτι ο Ελλαδικός χώρος μπορεί να πλησιάσει πολύ υψηλές μέσες μέγιστες θερμοκρασίες ειδικά το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα στις 3/8/2021 ο σταθμός του Ευρώτα Ε.Α.Α σημείωσε την τιμή ρεκόρ για την Λακωνία με 47.4°C (εικόνα 1). Αντίστοιχα την ίδια περίοδο του μεγάλου καύσωνα Ιουλίου/Αυγούστου 2021 ο δεύτερος υδρομετεωρολογικός σταθμός του Ε.Α.Α στην Κοιλάδα του Ευρώτα, στην τοποθεσία Κελεφίνας σημείωσε 47.1°C (εικόνα 2) Παρακάτω και οι κλιματικές τιμές του σταθμού του Ευρώτα Ε.Α.Α για την τετραετή περίοδο λειτουργίας του σταθμού (εικόνα 3).

Παρατηρούμε εντυπωσιακές μέσες μέγιστες θερμοκρασίες καλοκαιρινών μηνών με πιο ιδιαίτερο στοιχείο την μέση μέγιστη θερμοκρασία του θερμότερου μήνα που είναι ο Ιούλιος με 40.5°C.

pinakes kairiko 3
pinakes kairiko (1)
pinakes kairiko 2

Panos A.

Πηγές:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis