home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ο κόσμος αγκάλιασε και με το παραπάνω την 1η Γιορτή Γκόγκας στο Άργος

Οι στρατώνες Καποδίστρια γέμισαν με εκατοντάδες κατοίκους που χόρεψαν στους ρυθμούς των χάλκινων πνευστών και γεύτηκαν παραδοσιακές φρεσκομαγειρεμένες γκόγκες
giorti gkogkas argos (2)

Με τεράστια συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Γκόγκας στο Άργος το βράδυ του Σαββάτου 9 Μαρτίου. Οι στρατώνες Καποδίστρια γέμισαν με εκατοντάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που χόρεψαν στους ρυθμούς των χάλκινων πνευστών και γεύτηκαν παραδοσιακές φρεσκομαγειρεμένες γκόγκες.

Μέλη του Προοδευτικού και Μορφωτικού συλλόγου Μαλαντρενίου πραγματοποιήσαν παιδικό εργαστήριο παρασκευής γκόγκας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων, όπως τυροκομικά, ζυμαρικά, κρασί και γλυκά, τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες.

Το παραδοσιακό γλέντι ανέλαβε το συγκρότημα χάλκινων πνευστών «Bronza Banda». Συμμετείχαν η «Χορευτική Παιδεία», o σύλλογος Φιχτίων «Σάμινθος», το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, η «Ελληνική Παράδοση», ο σύλλογος «Άνθεµα», ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και Φίλων Ποντιακού Ελληνισµού «Παναγία Σουµελά» και το «Χορόσηµο».

Οι γκόγκες ή σπανιώτερα γκόγκιζες είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της Αργολίδας. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι, και έχουν σχήμα κοντινό σε κυλινδρικό – παραλληλόγραμμο μήκους 3-4 εκατοστών που ανάλογα με την παρασκευή, μπορεί να έχει αρχίσει να διπλώνεται. Είναι φαγητό που παραδοσιακά φτιαχνόταν χειροποίητα τις Απόκριες, εξού και η επιλογή να συμπεριληφθεί η σημερινή Γιορτή στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου.

Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Μπουλούκος εξέφρασαν τη φιλοδοξία τους να γίνει η Γιορτή Γκόγκας θεσμός για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις των επόμενων χρόνων.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis