home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πουλάς: Με πρόχειρες και προσωρινές λύσεις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Άργους

Η απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά
Ασπίδα προστασίας για το Κέντρο Υγείας Λυγουριού

Δεν σκοπεύει να δώσει μόνιμες λύσεις η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Άργους και κατ’ επέκταση και του μικροβιολογικού του εργαστηρίου όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς στη Βουλή.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο κείμενο της απάντησης «Όσον αφορά την πλήρωση της θέσης ιατρού ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, η οποία κενώθηκε λόγω συνταξιοδότησης, η 6η Υ.ΠΕ., με γνώμονα την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών της δομής και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα κάλυψης της εν λόγω θέσης, προέκρινε ως άμεση λύση την εκ περιτροπής μετακίνηση ιατρών ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας από τις όμορες νοσηλευτικές μονάδες του νομού (Γ.Ν. Αργολίδας-Ν.Μ. Άργους και Ν.Μ. Ναυπλίου και το Κ.Υ. Ναυπλίου), διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή πενθήμερη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Παράλληλα, η 6η Υ.ΠΕ. για τις ανάγκες του Κ.Υ. Άργους, απέστειλε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση πρόσληψης μίας (1) θέσης επικουρικού ιατρού ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας για χρονική διάρκεια δύο ετών. Επιπρόσθετα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετάθεσης ιατρού της ιδίας ειδικότητας από νοσοκομείο αρμοδιότητας της 6ης Υ.ΠΕ. στο Κ.Υ. Άργους από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και ήδη έχει δεσμευθεί η αναφερόμενη θέση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μετάθεση».

Ο κ. Πουλάς αναφέρει πως η απάντηση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν προκηρύσσει μόνιμη θέση Ιατρού Βιοπαθολόγου παρά μόνο αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μετακινήσεις προσωπικού και πρόσληψη επικουρικού ιατρού. Επιπλέον, για την αντικατάσταση του Καρδιολόγου που έχει συνταξιοδοτηθεί ούτε κουβέντα.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας οδηγούνται στην κατάρρευση με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας που παρά τις εκκλήσεις του προσωπικού και την ταλαιπωρία των πολιτών δεν πράττουν τίποτα για την πλήρη στελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων.

Η απάντηση

Αναλυτικά, η απάντηση αναφέρει:

“Το Κ.Υ. Άργους (πρώην Μονάδα Υγείας) εντάχθηκε με τη δημοσίευση του Ν.4238/2014 οργανικά και διοικητικά ως αποκεντρωμένη μονάδα στην 6η Υ.ΠΕ.. Το εν λόγω Κέντρο Υγείας λειτουργεί σε πρωινό ωράριο καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες και ανταποκρίνεται με συνέπεια στον ρόλο του. Συγκεκριμένα, στη δύναμή του υπάγεται το κάτωθι προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό), το παρέχει αδιάλειπτα όλες τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως εξής:

Ιατρικό προσωπικό (4): ένας (1) Διευθυντής Ουρολογίας, ένας (1) Διευθυντής Πνευμονολογίας Φυματολογίας και δύο (2) Διευθυντές Παθολογίας, καθώς και ένας (1) ΤΕ Νοσηλευτικής, δύο ΔΕ Νοσηλευτικής, ένας (1) ΤΕ Μαιευτικής, δύο (2) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ένας (1) ΔΕ Βοηθ. Ιατρ. & Βιολ. Εργαστηρίων, ένας (1) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ένα (1) επικουρικό προσωπικό καθαριότητας.

Όσον αφορά την πλήρωση της θέσης ιατρού ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, η οποία κενώθηκε λόγω συνταξιοδότησης, η 6η Υ.ΠΕ., με γνώμονα την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών της δομής και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα κάλυψης της εν λόγω θέσης, προέκρινε ως άμεση λύση την εκ περιτροπής μετακίνηση ιατρών ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας από τις όμορες νοσηλευτικές μονάδες του νομού (Γ.Ν. Αργολίδας-Ν.Μ. Άργους και Ν.Μ. Ναυπλίου και το Κ.Υ. Ναυπλίου), διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή πενθήμερη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου.

Παράλληλα, η 6η Υ.ΠΕ. για τις ανάγκες του Κ.Υ. Άργους, απέστειλε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση πρόσληψης μίας (1) θέσης επικουρικού ιατρού ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας για χρονική διάρκεια δύο ετών.

Επιπρόσθετα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετάθεσης ιατρού της ιδίας ειδικότητας από νοσοκομείο αρμοδιότητας της 6ης Υ.ΠΕ. στο Κ.Υ. Άργους από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και ήδη έχει δεσμευθεί η αναφερόμενη θέση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μετάθεση.

Καταλήγοντας, η 6η Υ.ΠΕ. αξιολογεί και ιεραρχεί τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας και προβαίνει σε μια σειρά διαδικασιών τόσο για την περαιτέρω ενίσχυσή του με προσωπικό, όσο και για την κάλυψη εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής υγειονομικής φροντίδας.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis