home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τα Αρκαδικά μονοπάτια του Λυκαίου Όρους ως δίκτυο εναλλακτικού τουρισμού και ανάπτυξης

Γόνιμη συνεργασία του Συλλόγου του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Κώστα Μιχόπουλο
Μονοπάτια

Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης στις 8 Φεβρουαρίου, σε κλίμα άριστης συνεργασίας και συναντίληψης, συνάντηση μεταξύ του Συλλόγου Φίλων Παρράσιου Πάρκου και του Δημάρχου Μεγαλόπολης Κώστα Μιχόπουλου με θέμα την προοπτική ανάπτυξης και ανάδειξης των Μονοπατιών ως πόλου έλξης εναλλακτικού τουρισμού και αύξησης  επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης.

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος καθώς και ο Αντιδήμαρχος  Επιχειρηματικότητας Ηλίας Κατσούλας, από το Σύλλογο:  ο Πρόεδρος Φώτης Ζώης, η Γενική Γραμματέας Σταυρούλα Κωσταρίδου, ο Αντ/δρος Χρήστος Κουμουνδούρος . Παρών και ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος Ππου  είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: ”Τα Αρκαδικά Μονοπάτια & τα Apollo Trails στο Λύκαιο Όρος”.                     

Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε   την Αντι- προσωπεία του Συλλόγου αποδεχό- μενος τη σημαντικότητα του ρόλου των Μονοπατιών της περιοχής ως πε-δίου εναλλακτικού τουρισμού για την ανάπτυξη της περιοχής και δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί θεωρεί ότι είναι στις προτεραιότητες του Δήμου και στέκεται στο πλευρό του Συλλόγου για να συνδράμει τα αιτήματά τους, εκφράζοντας ευχαριστίες για το έργο που έχει επιτελέσει και επιτελεί. Επισήμανε μάλιστα ότι στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας στη Μεγαλόπολη και στην κατάρτιση προμελέτης για την υπαγωγή στο δίκτυο και των Μονοπατιών της Φαλαισίας.

Ο Σύλλογος έθεσε τα ακόλουθα τρία αιτήματα – τα οποία έγιναν αμέσως αποδεκτά από τον Δήμαρχο – διάθεσης  επαρκών πόρων του Προϋπολογισμού του Δήμου το 2024 που αφορούν:

  1. Στη δημιουργία Τουριστικού Χάρτη του Δήμου (στη μία όψη να απεικονίζονται οι διαδρομές των Μονοπατιών του Λυκαίου Όρους και στην άλλη τουριστικός χάρτης του Δήμου Μεγαλόπολης).
  2. Στη κάλυψη δαπανών Σηματοδότησης των Μονοπατιών και παραγωγής πινακίδων κατεύθυνσής τους, και
  3. Στη κάλυψη δαπανών καθαρισμού, που πρέπει να επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση.
Εικόνα1

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε επίσης μνεία για τις προσπάθειες του Συλλόγου με την εθελοντική συνεισφορά των Μελών του για μελέτες και καθαρισμούς των Μονοπατιών και την έκδοση με χορηγία Μέλους του προαναφερόμενου βιβλίου ”Τα Αρκαδικά Μονοπάτια & τα Apollo Trails στο Λύκαιο ‘Ορος”, με συγγραφέα τον Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο που συνέδραμε στην πρώτη πιστοποίηση Μονοπατιών του Menalon Trail. Να σημειωθεί ότι τα Αρκαδικά Μονοπάτια στο Λύκαιο Όρος θα συνενωθούν σταδιακά με το Menalon Trail.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε καταρχάς στη Μεγαλόπολη στις 19 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου “ο Πολύβιος”  στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι  2023, συνδιοργάνωση συλλόγου και Δήμου Μεγαλόπολης. Επίσης, το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Π.Ο.Ε.), στις 29 Νοεμβρίου 2023, συνδιοργάνωση Συλλόγου και Π.Ο.Ε. Ήδη, το βιβλίο ετοιμάζεται να εκδοθεί στη Γερμανική γλώσσα και έπεται η έκδοσή του στην Αγγλική Γλώσσα.

Αναφέρθηκε επίσης και η υποβολή από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στις 30 Ιουνίου 2023, σαν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Συλλόγου, δύο μελετών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη λήψη χρηματοδότησης για τα Αρκαδικά Μονοπάτια του Λυκαίου Όρους και του Αλφειού Ποταμιού και ότι επομένως πρέπει να αναζητηθεί και να παρακολουθηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή η εξέλιξη και η τύχη των δύο προαναφερθεισών προτάσεων.

Ο Σύλλογος ζήτησε επίσης από τον Δήμαρχο να εξετάσει τη δυνατότητα διάθεσης πόρων του Δήμου για την ανακαίνιση, συντήρηση και διαχείριση των ξενώνων και άλλων δομών ιδιοκτησίας του Δήμου Μεγαλόπολης που βρίσκονται διάσπαρτα στις Τοπικές Κοινότητές του, γιατί μπορεί να υποβοηθηθεί η λειτουργικότητα στην επισκεψιμότητα και φιλοξενία των επισκεπτών των Μονοπατιών.

Προέκυψε, τέλος, η ανάγκη να γίνει ευρεία σύσκεψη στη Μεγαλόπολη πριν το Καλοκαίρι του 2024, υπό την αιγίδα του Δήμου, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών Συλλόγων τους, των Ορειβατικών Συλλόγων, κ.ά.  εμπλεκόμενων Φορέων στα Μονοπάτια, με σκοπό:

  • να γίνει Απογραφικό των δυνατοτήτων των υποδομών που διαθέτουν για την εστίαση/σίτιση, διαμονή/διανυκτέρευση, ομάδες εθελοντών
  • να εξετασθούν προτάσεις παράλληλων εκδηλώσεων που θα προβλέπονται για την επαύξηση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών.
  • να γίνει σχεδιασμός εκδρομικών προγραμμάτων/προτάσεων προς τους tour operators με στόχευση την έναρξή τους τον Σεπτέμβριο του 2024.

 Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι στηρίζει τη σύσκεψη και ότι θα βοηθήσει στην υλοποίησή του, ζήτησε δε από τον Χρήστο Κουμουνδούρο να αναλάβει την πρωτοβουλία – με την συμπαράσταση του Αντιδήμαρχου Ηλία Κατσούλα – της πρόσκλησης και  κατάρτισης σχετικού ερωτηματολογίου προς διευκόλυνση της συλλογής και ομοιόμορφης επεξεργασίας των πληροφοριών που θα εισφέρουν οι συμμετέχοντες. Ο Κουμουνδούρος αποδέχτηκε και συμφώνησε με το Δήμαρχο να του παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες για να καταστεί εφικτή και αποτελεσματική η επικοινωνία με τους Φορείς και τους Προέδρους των Τοπικών κοινοτήτων και για να διευκολυνθεί στην ενημέρωσή τους και στην αποστολή υλικού.

Τα Μέλη του Συλλόγου αξιολόγησαν την συνάντηση ως πολύ εποικοδομητική και ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για την εξαιρετική μεταξύ τους συνεργασία που αποτελεί συνέχεια της εξίσου άριστης συνεργασίας με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δήλωσαν ότι θα είναι αρωγοί στο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis