home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πελοπόννησος: Κυρώσεις θα έχουν όσοι εργολάβοι δεν εκτέλεσαν σωστά τη δακοκτονία

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το έργο της δακοκτονίας με ακόμα πιο σύγχρονους και αυστηρότερους τρόπους
Προσλήψεις για δακοκτονία

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η λειτουργία της δακοκτονίας με την απόφαση της επιτροπής να αναφέρεται σε κυρώσεις που θα έχουν οι εργολάβοι οι οποίοι εκτέλεσαν πλημμελώς το έργο τους.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το έργο της δακοκτονίας με ακόμα πιο σύγχρονους και αυστηρότερους τρόπους.

Περιφερειακή Επιτροπή

«Αντί να διαλύσουμε τον δάκο διαλύουμε την δακοκτονία»

Ο Γιάννης Κελλάρης, περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά ειδική συνεδρίαση για την δακοκτονία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως σημειώνει:

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι όλης της χώρας είναι σε αγωνιστική πορεία και αναβρασμό με δίκαια και υπερώριμα αιτήματα, που η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει. Σε αυτόν τον αγώνα εκφράστηκε και η αλληλεγγύη των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων συνολικά του λαού και της νεολαίας στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Θλιβερή εξαίρεση η πλειοψηφία του ΠεΣυΠ που αρνήθηκε να ψηφίσει ένα ψήφισμα που αναφερόταν μόνο στα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Πέρα όμως από τις πολιτικές σας ευθύνες να αναλάβετε τη στήριξη της κυβέρνησης σε μια περίοδο που είναι στριμωγμένη από τους αγώνες των αγροτών, αναλαμβάνετε και την ευθύνη να συνεχιστεί ή να ανακοπεί η πορεία διάλυσης της δακοκτονίας στη Πελοπόννησο.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της δακοκτονίας την περίοδο των μνημονίων, που συνεχίζονται και σήμερα, οι ελλείψεις συχνά πυκνά στα φάρμακα για τη δακοκτονία, η εισαγωγή της λογικής του κόστους-οφέλους και στο πρόγραμμα δακοκτονίας, το σπάσιμο του ενιαίου στο πρόγραμμα δακοκτονίας με την εξαίρεση ολόκληρων περιοχών όχι μόνο χωριών από το πρόγραμμα, ο πλημμελής έλεγχος εφαρμογής του προγράμματος λόγω έλλειψης εποπτών – τομεαρχών και μόνιμου προσωπικού, είναι μόνο μερικά από τα δεδομένα που στοιχειοθετούν την εκτίμησή μας για την πορεία διάλυσης του προγράμματος δακοκτονίας στη Πελοπόννησο.

Αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στην παραγωγή ελαιόλαδου (ποσοτικά και ποιοτικά) να εμφανίζονται συχνά σε περιοχές γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος των μικρών και μεσαίων παραγωγών αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μεγάλες περιοχές της Ανατολικής Μάνης και της Νεάπολης Βοιών στη Λακωνία, που επλήγησαν από μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, αντί να ενισχυθούν οι αγρότες, να αποζημιωθούν για τις απώλειες και να επιχορηγηθούν για να ξαναφτιάξουν τα λιοστάσια τους, εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας γιατί λέει «το κόστος της δακοκτονίας είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα έχουν οι παραγωγοί!!!»

Ολόκληρα χωριά στη Δ.Ε Μυστρά π.χ. εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας γιατί ενοχλείται!!! το 5στερο ξενοδοχείο, ή αλλού γιατί το απαιτούν και το επιβάλουν μεγαλοπαραγωγοί που κάνουν υποτίθεται βιολογικές καλλιέργειες.

Σε ολόκληρες περιοχές με εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα όπως στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας δεν έχει γίνει ποτέ δακοκτονία. Μάλιστα και εκεί αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που καταστράφηκαν, κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα, ολόκληρα λιοστάσια από πυρκαγιές, οι μικροί παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν ούτε για την απώλεια εισοδήματος ούτε για την απώλεια των δέντρων γιατί λέει δεν τα είχαν δηλώσει οι παραγωγοί.

Τελευταία εντοπίστηκε και από τις υπηρεσίες (αυτές τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες και μπράβο τους) αυτό που γίνεται χρόνια και το ξέρουν και το φωνάζουν οι αγρότες, εργολάβοι που έχουν αναλάβει με σύμβαση έργο δακοκτονίας, δεν πραγματοποιούν έναν ή και δυο ψεκασμούς δεκάδων χιλιάδων ελαιόδεντρων ή χύνουν το διάλειμμα ψεκασμού στα χαντάκια (πχ στις Δ.Κ Καλαμάτας, Ανάληψης, Δολών, Σκάλας, Τσουκαλέϊκων).

Με βάση τα παραπάνω πρέπει κατά την γνώμη μας να δοθούν σαφείς απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή στα εξής:

  • Θα δοθούν τα στοιχεία που χρόνια ζητάμε για τη δακοκτονία;
  • Πως τοποθετείστε απέναντι στα αιτήματα των αγροτών για τη δακοκτονία που είναι τα παρακάτω;
  • Να γίνεται άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και να δίνεται αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
  • Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
  • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.

Θα φέρετε το θέμα με πλήρη εικόνα και μέτρα για την ανακοπή της αρνητικής πορείας για τη δακοκτονία;».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis