home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Έρχεται το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις με περίπου 10.000 ωφελούμενους

Περίπου 10.000 επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν
air condition 2

Ώθηση στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, κυρίως στα είδη που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» για τις επιχειρήσεις που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός Φεβρουαρίου με τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου έναν μήνα και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 97,5 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ελάχιστο αριθμό 10 εργαζομένων και μέγιστο αριθμό 250 και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 2 έως 50 εκατ. ευρώ. Το ύψος μέγιστης ενίσχυσης αφορά Μικρές Επιχειρήσεις – 50% (10.000 ευρώ) των επιλέξιμων δαπανών οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, Μεσαίες Επιχειρήσεις – 40% (10.000 ευρώ) των επιλέξιμων δαπανών οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.

Η σύνδεση του τομέα της ενέργειας με στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, συμπαρασύρει προς τα πάνω τη ζήτηση και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων που αφορούν μετρητές, εξοπλισμό αυτοματισμών, προϊόντα ψύξης θέρμανσης. Επίσης συμπαρασύρει προς τα πάνω και τη ζήτηση για την εγκατάστασή τους που απαιτεί συνεργεία επανδρωμένα με πιστοποιημένους επαγγελματίες του χώρου ειδικούς για επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους.

Μέσω του Προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» για Επιχειρήσεις παρέχεται ενίσχυση στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας), συστήματα ηλιακής  θέρμανσης, έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).

Μείωση ενεργειακού κόστους

Βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αφενός, η χρήση υψηλής ενεργειακής απόδοσης εξοπλισμού αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής επιχείρησης. Αφετέρου, η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές. Σημειώνεται ότι στόχος είναι η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά μέσο όρο 30%.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση δαπάνης Εξοπλισμού, της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού), της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ), της δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Επίσης αφορά και τις δαπάνες Υπηρεσιών, της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του Νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.) – έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού), της δαπάνης για την έκδοση δύο (2) Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ)) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση – έως 400 ευρώ ανά ΠΕΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Φορέας Διενέργειας Παρακολούθησης και Ελέγχου.

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis