home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Έκοψαν το ρεύμα στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Αναβάλου – Χωρίς νερό οι αγρότες

Συνέλευση στον ΤΟΕΒ Ιρίων, περιοχή που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα – Τι δηλώνουν Γαβρήλος και Πουλάς
Ανάβαλος

Στη συνέλευση ΤΟΕΒ Ιρίων με θέμα την διακοπή ρεύματος στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Αναβάλου βρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ανδρέας Πουλάς. Και οι δύο βουλευτές είναι ενάντια στην κίνηση της ΔΕΗ.

Η απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Αναβάλου έγκειται στα συσσωρευμένα και αρύθμιστα χρέη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ της Αργολίδας προς την Επιχείρηση.

Γαβρήλος: Χαριστική βολή για τον οριστικό θάνατο των καλλιεργειών

Κοινή αγωνία όλων ήταν το ζήτημα της διακοπής λειτουργίας της δυνατότητας υδροδότησης ενός μεγάλου μέρους του Αργολικού κάμπου (Ίρια, Δρέπανο, Άρια, Λευκάκια, κα) και η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο οι ΤΟΕΒ όσο και οι ίδιοι οι αγρότες, εξαιτίας του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, των υψηλών τιμών στα λιπάσματα αλλά και της διάχυτης αισχροκέρδειας εις βάρος των παραγωγών.

Ο Γιώργος Γαβρήλος σημείωσε πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει του Τοπικούς Οργανισμούς ως κοινούς παραβάτες και προχωρά σε κατασταλτικά μέτρα, αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών και να δώσει λύσεις ανακούφισης και ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής.

Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μέσω σειράς Ερωτήσεων που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του, ζητά όχι μόνο την διαγραφή μεγάλου μέρους των πρόσφατων χρεών της ΔΕΗ, αλλά συνολική διαγραφή- ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των Τοπικών Οργανισμών της χώρας, ως μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τόνισε, έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων (netmetering, προκήρυξη ΠΑΑ, εκμετάλλευση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των αγροτών, κα), που από τη μια αποσκοπούν στο να καταστούν βιώσιμοι οι ΤΟΕΒ και από την άλλη να επανεκκινήσει η παραγωγή και να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες. Καλούμε την Κυβέρνηση, υπογράμμισε, να ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και να σταματήσει να αρνείται την δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας.    

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη απαράδεκτη εξέλιξη της διακοπής του ρεύματος στο κεντρικό αντλιοστάσιο, ο Γιώργος Γαβρήλος δήλωσε πως θα προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση σχετικής Ερώτησης που θα ζητά την χωρίς καθυστέρηση, επανασύνδεση, καθώς πρόκειται για μια πράξη που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα όλων των αγροτών του Νομού, οδηγεί σε απόλυτη ασφυξία τους παραγωγούς και δίνει την χαριστική βολή για τον οριστικό θάνατο των καλλιεργειών. 

Πουλάς: Η ενέργεια αυτή θα αφανίσει οικονομικά τους αγρότες των Ιρίων

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Δυστυχώς  οι έντονες ανησυχίες που μας εξέφρασαν οι κάτοικοι των Ιρίων και των γύρω περιοχών, στην χθεσινή μας συνάντηση, αποδείχθηκαν αληθινές. Η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ρεύματος στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Αναβάλου, λόγω του υπέρογκου χαρατσιού που επιβλήθηκε πρόσφατα αλλά και των ήδη συσσωρευμένων χρεών που είναι αδύνατο να πληρωθούν από τους αγρότες.

Από αυτήν την ενέργεια πλήττεται άμεσα κυρίως η περιοχή των Ίρίων που βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα και οι ανάγκες για νερό είναι μεγάλες.

Τα Ίρια και οι γύρω περιοχές, εξαρτώνται οικονομικά από την απρόσκοπτη παροχή νερού του Αναβάλου, για τις καλλιέργειες τους και η ενέργεια αυτή θα τους αφανίσει οικονομικά, καθώς πολλοί καλλιεργητές έχουν συμβόλαια με εταιρίες. Τα συμβόλαια αυτά  δεσμεύουν τους παραγωγούς για τις παραγόμενες ποσότητες και αθέτηση τους θα ενεργοποιήσει τις οικονομικές ρήτρες που προβλέπονται.

Είχαμε από καιρό αναφερθεί στο πρόβλημα και στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ΔΕΗ, αλλά και της κυβέρνησης  της Ν.Δ., που αφήνοντας τον ΓΟΕΒ ακέφαλο για πολλά χρόνια και μη λαμβάνοντας κανένα μέτρο για τα συσσωρευμένα χρέη,  μας οδήγησαν σήμερα σε αυτό το αδιέξοδο.

Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του κεντρικού αντλιοστασίου του Αναβάλου, να αποσυρθεί το πρόσφατο χαράτσι που επιβλήθηκε στον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ της Αργολίδας και να ρυθμιστούν τα συσσωρευμένα χρέη».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis