home design800Χ400

home design 1170Χ320

Όταν οι Κορίνθιοι μπέρδεψαν τον Καποδίστρια με τον ταχυδρόμο και ο Κολοκοτρώνης δεν άντεξε

banner efxes anagn

Η πληρωμένη απάντηση του Κολοκοτρώνη στον Ρώσο Πρέσβη
Καποδίστριας Κολοκοτρώνης

Αμέσως μετά την άφιξη στην Ελλάδα και πριν μεταβεί στο Ναύπλιο, ο Ιωάννης Καποδίστριας άρχισε τις περιοδείες στην Πελοπόννησο.

Στην πρώτη από αυτές, κοντά στην Κόρινθο προηγούνταν ο ταχυδρομικός διανομέας Καρδαράς, ντυμένος επίσημα με βελούδινη, χρυσοκέντητη στολή. Ακολουθούσε έφιππος ο Καποδίστριας ντυμένος πολύ απλά και κάτισχνος από την ταλαιπωρία και την κακή διατροφή.

Ο λαός που είχε συγκεντρωθεί αυθόρμητα, νομίζοντας ότι ο Κυβερνήτης ήταν ο λαμπροφορεμένος διανομέας, τον χειροκροτούσε και εκδήλωνε σε αυτόν την αγάπη και τον θαυμασμό του.

Στην αρχή όλοι διασκέδασαν. Όμως στη συνέχεια ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν το άντεξε. Πλησίασε τον Καποδίστρια και του είπε ότι ο λαός είχε δικαίωμα να γνωρίσει τον Κυβερνήτη του.

«Και τι θέλεις να κάμνω Θεοδωράκη;», απάντησε ο Καποδίστριας.

«Η υπερεξοχότης του να ενδυθεί την κυβερνητική του στολή».

Έτσι, ο Καποδίστριας οδηγήθηκε σε ένα κοντινό χάνι και φόρεσε τη στολή του, η οποία όμως ήταν πολύ κατώτερη από αυτή του ταχυδρομικού διανομέα!…

Ολιγαρκής και λιτοδίαιτος

Ο Καποδίστριας ντυνόταν πολύ απλά. Στο Ναύπλιο έμενε σε ένα φτωχικό σπιτάκι, με σκοτεινή αυλή και ξύλινη σκάλα. Φρουρά δεν υπήρχε. Στο δωμάτιο «υποδοχής» του εργασιομανούς κυβερνήτη τα μόνα έπιπλα ήταν μια καρέκλα και ένα γραφείο. Ήταν, βέβαια και εξαιρετικά ολιγαρκής και λιτοδίαιτος. Παράλληλα, ήταν τόσο ευαίσθητος στα βάσανα των απλών ανθρώπων, ώστε όχι μόνο δεν δέχτηκε τον μισθό που ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση για αυτόν αλλά και διέθεσε την προσωπική του περιουσία για τις ανάγκες της πατρίδας.

Βοηθούσε μάλιστα από το υστέρημα του και όσους δεν άξιζαν τη βοήθεια του. Ακόμα και οι πιο αδιάλλακτοι από τους εχθρούς του δεν τολμούσαν να αμφισβητήσουν την καθαρότητα της ιδιωτικής του ζωής.

Η πληρωμένη απάντηση του Κολοκοτρώνη

Ακόμα και μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων δεν έπαψαν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της. Ο Ρώσος πρέσβης Ρικόρντ είπε κάποτε στον Κολοκοτρώνη: «Πόσο άσχημα άραγε θα νιώθει ο Σουλτάνος βλέποντας να περνάει μπροστά στα μάτια του η ελληνική σημαία!».

Τότε ο Κοκολοτρώνης με θάρρος του απάντησε: «Εξοχότατε, λες πως θα κακοφαίνεται του Σουλτάνου να βλέπει την ελληνική σημαία να περνάει από μπροστά του και να μην κακοφαίνεται σε εμάς, που υποφέραμε στη γη των προγόνων μας, να βλέπουμε τους Τούρκους να στρογγυλοκάθονται ακόμα και στα πατρικά μας σπίτια; Αυτά να τα πεις και στον αυτοκράτορα Νικόλαο!».

Την άλλη μέρα ο Καποδίστριας βρήκε τον Κολοκοτρώνη και του είπε: 
«Θεοδωράκη τι ήταν αυτά που είπες»;
«Αν δεν ήταν καλά, να με συμπαθάς, αλλά τέτοια έχω μάθει να λέω». 
«Όχι, καλά του είπες»!… 

Από τη Μηχανή του Χρόνου

Σχόλια

newsletter banner anagnostis