home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εφιαλτικό σενάριο για το πορτοκάλι – Τι προμηνύει η συγκομιδή στην Αργολίδα

«Τον Φεβρουάριο δεν θα υπάρχει πορτοκάλι ούτε για να φάμε», λένε έμπειροι συνεταιριστές
Πορτοκάλια

Την τελευταία εβδομάδα, η ευρωπαϊκή αγορά πορτοκαλιών βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή, καθώς η Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή εσπεριδοειδών.

Συνδυάζοντας αυτήν την κατάσταση με την εντατική συγκομιδή που συνεχίζεται στην Αργολίδα, η κατάσταση δείχνει να επηρεάζει σοβαρά την προσφορά και τις τιμές, ενώ ένα εφιαλτικό σενάριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει επαρκής ποσότητα προϊόντος στην αγορά ήδη από τον Φεβρουάριο.

Εκτιμήσεις για έλλειψη πορτοκαλιών

Οι εκτιμήσεις από έμπειρους συνεταιριστές αναφέρουν ότι η ζήτηση είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη πορτοκαλιών ακόμη και στην αρχή του Φεβρουαρίου.

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία ανακοινώνονται ως εξής: για τα ΝΑΒΕΛ από 0,39 έως 0,46€/kg, για τα LANE LATE 0,46 – 0,56€/kg και για τα πορτοκάλια χυμοποίησης από 0,30-0,40€/kg.

Πιέσεις στους παραγωγούς

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την αγορά, ορισμένοι παραγωγοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή, προειδοποιώντας για πιθανή μείωση των τιμών πορτοκαλιών εξαγωγής.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση ανησυχεί τη Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), που καλεί τους παραγωγούς να διαβάζουν «πίσω από τις γραμμές» και να κατανοούν τις πραγματικές προθέσεις όσων μιλούν για το πορτοκάλι.

Ο κίνδυνος της εξάντλησης

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν έναν πολύτιμο πόρο, καθώς η αύξηση της ζήτησης οδηγεί σε υψηλές τιμές, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με την παραγωγή στη Φλόριντα αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την αγορά. Ο κίνδυνος λουκέτου στα χωράφια είναι πραγματικός, και οι παραγωγοί καλούνται να είναι ενήμεροι και προσεκτικοί για τις εξελίξεις.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη της αγοράς πορτοκαλιών, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis