home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Προσοχή σε όσους μιλούν για το πορτοκάλι διότι κυκλοφορούν «παπαγαλάκια»

Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας συστήνει στους παραγωγούς εσπεριδοειδών να «διαβάζουν πίσω από τις γραμμές» και αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΑΣΑ
Πορτοκάλια

Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας συστήνει στους παραγωγούς εσπεριδοειδών να «διαβάζουν πίσω από τις γραμμές» για να καταλαβαίνουν τις προθέσεις και τα κίνητρα όσων ομιλούν για το πορτοκάλι, διότι κυκλοφορούν και «παπαγαλάκια».

Η ΔΕΣΑ αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΑΣΑ και αναφέρεται και στα επαπειλούμενα λουκέτα σε χυμοποιεία της περιοχής.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΣΑ:

«Τεράστια ζήτηση επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην ευρωπαϊκή αγορά νωπών εσπεριδοειδώνκαι πορτοκαλιών χυμοποίησης λόγω των γνωστών προβλημάτων στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την συγκομιδή εσπεριδοειδών στην Αργολίδα που συνεχίζεται με εντατικότατους ρυθμούς και τις προβλέψεις έμπειρων συνεταιριστών που αναφέρουν ότι με τον ρυθμό που κινείται η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες, «τον Φεβρουάριο δεν θα υπάρχει πορτοκάλι ούτε για να φάμε».

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία για τα ΝΑΒΕΛ είναι από 0,39 έως 0,46€/kg, για τα LANE LATE 0,46 – 0,56€/kg. (precioscitricos_Boletín 695) και για τα πορτοκάλια χυμοποίησης από 0,30- 0,40€/kg. (valenciafruits_Lonja de Córdoba_9.1.24).

Η ταραχή που επικρατεί σε μια ελάχιστη μειοψηφία «συνεταιριστών» μήπως και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ξυπνήσουν και καταλάβουν ότι το πορτοκάλι είναι «χρυσός», γεγονός που θα απειλήσει τις «βιομηχανίες» τους -που έχουν πληρώσει οι παραγωγοί- είναι πλέον εμφανής, καθώς με κάθε τρόπο προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό και την απογοήτευση προβλέποντας «λουκέτα στα χυμοποιεία».

Καθόλου δεν τους απασχολεί βεβαίως το γεγονός ότι με τις αναφορές που κάνουν να μειωθεί η τιμή των πορτοκαλιών εξαγωγής στα 25 λεπτά μικτά, θα μπουν πρώτα «λουκέτα στα χωράφια».

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΔΕΣΑ) συστήνει στους παραγωγούς να «διαβάζουν πίσω από τις γραμμές» για να καταλαβαίνουν τις προθέσεις και τα κίνητρα όσων ομιλούν για το πορτοκάλι, διότι κυκλοφορούν και «παπαγαλάκια».

Να μην ξεχνάμε ότι φετινή προσπάθεια της ΔΕΣΑ να στηρίξει την συνολική αγροτική οικονομία του νομού μέσα από την σύμπραξη 19 συνεταιρισμών εσπεριδοειδών της Αργολίδας, δεν υποστηρίχθηκε από τον τοπικό πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό«ΕΑΣΑ», ο οποίος διαθέτει χυμοποιείο. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣΑ κ. Σπύρου Αντωνόπουλου στις πρώτες συνεδριάσεις της ΔΕΣΑ περί στήριξης των τιμών, όταν έφτασε η ώρα της αλήθειας δεν εμφανίστηκε να δώσει προσφορά και έκτοτε εξαφανίστηκε από τις συνεδριάσεις της ΔΕΣΑ.

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να εμφανιστεί, όταν δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις: Ποιους και πόσους εκπροσωπεί η «ΕΑΣΑ» και σε τι διαφέρει από τις αμιγώς ιδιωτικών συμφερόντων βιομηχανίες χυμοποίησης;

Η ΔΕΣΑ, βλέποντας τις απειλές και τους κινδύνους, ενδιαφέρεται για τον αγροτικό τομέα της Αργολίδας με έναν συνολικό τρόπο. Για να μην «μπουν λουκέτα στα χυμοποιεία» πρέπει να υπάρξει συνέχεια της παραγωγής, η οποία δεν στηρίζεται με μηνύματα πανικού και επαπειλούμενων καταστροφών, αλλά με τιμές, αλληλεγγύη, διαφάνεια και καθαρό λόγο».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis