home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Α. Πουλάς: Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις στην πολιτική προστασία

«Χρειάζονται αποτελεσματικές πράξεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», τονίζει ο Ανδρέας Πουλάς
Ανδρέας Πουλάς

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Κύρωση της Συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την Πορτογαλική Δημοκρατία σχετικά με τη συνδρομή και τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η διακρατική συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η συνεργασία, η αμοιβαία συνδρομή, η ανταλλαγή πληροφοριών ως προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς και την εκπαίδευση των εμπειρογνωμόνων.
  • Η διεθνής συνεργασία σε κάθε τομέα είναι ευπρόσδεκτη, θεμιτή και αναγκαία υποχρέωση της πολιτείας να επωφελείται από τις καλές πρακτικές άλλων κρατών – ιδίως κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ειδικά, η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία που καλούμαστε να συζητήσουμε θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική στην οργάνωση και διαχείριση του τομέα των πυρκαγιών – εάν όντως, αυτή αξιοποιηθεί και δεν αποδειχθεί μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για την κυβέρνηση.
  • Ειδικότερα, η Πορτογαλία έχει να μας παραδώσει σημαντικά μαθήματα αποτελεσματικότητας στην δασοπυρόσβεση.
  • Είμαστε και οι δύο μεσογειακές χώρες με συναφή γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αγροδιατροφικό τομέα, οικονομικά στοιχεία, κοινωνική διαστρωμάτωση και παρόμοιας έκτασης εξάπλωση του φαινομένου της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Εντούτοις, διαφέρουμε στην βούληση και στην σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουμε κρίσιμα κοινωνικά θέματα.
  • Στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφουμε και ολοένα υψηλότερο αριθμό καμένων εκτάσεων, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι με 1,7 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Ρόδο έως τον Έβρο και ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία και την εθνική οικονομία από τις κατεστραμμένες υποδομές, τις ιδιωτικές περιουσίες που κάηκαν  και από το αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο που χάθηκαν  στις φλόγες.
  • Παρότι αντιμετωπίσαμε παρόμοιες κλιματολογικές προκλήσεις με την Πορτογαλία, εμείς ως χώρα το διαχειριστήκαμε με απόλυτη αποτυχία -εκ του αποτελέσματος κρίνοντας- διότι μένουμε πεισματικά προσκολλημένοι σε μία αναποτελεσματική νοοτροπία, σε μία στεγνή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και σε μία προβληματική αξιοποίηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Έτσι το μόνο που μας μένει είναι η κουλτούρα των εκκενώσεων και της ατομικής ευθύνης.
  • Είμαστε σαφώς υπέρ των διεθνών συνεργασιών και υπέρ της ενσωμάτωσης καλών διεθνών πρακτικών στην ελληνική πρακτική. Εντούτοις, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι επιτέλους οι καλές προθέσεις πρέπει να γίνουν και αποτελεσματικές πράξεις – συγκεκριμένα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis