home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Τους πλήρωσαν το δώρο Χριστουγέννων και τώρα το ζητούν πίσω

Άκυρη η παραίτηση του εργαζομένου από το δικαίωμα δώρου τονίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας
Δώρο Χριστουγέννων

Καταστήματα κυρίως στον κλάδο της εστίασης στην Αργολίδα ζητούν από τους εργαζόμενους να τους επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων που τους καταβλήθηκε ως μέρος μίας άτυπης συμφωνίας που υπήρχε μεταξύ τους. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας τονίζοντας πως η παραίτηση του εργαζομένου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη.

Το εργατικό Σωματείο καλεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο Ναύπλιο, και όλα τα ελεγκτικά όργανα, να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να προστατευτεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σ.ΙΔ.Υ.Α:

«Είτε αυτό λέγεται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα ή επίδομα αδείας είναι κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων και υποχρέωση κάθε εργοδότη.

Πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες από την 1η Γενάρη του 2024, πολλές καταγγελίες έχουν γίνει στο σωματείο μας από συναδέλφους που οι εργοδότες τους ζήτησαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστούγεννων, με τον κλάδο της εστίασης να «διεκδικεί την πρωτιά»…

Τα παραδείγματα πολλα για μια σειρά εργοδότες,  που προκειμένου να γλιτώσουν το αυτόφωρο για την μη καταβολή του δώρου, το καταβάλουν στην τράπεζα εμπρόθεσμα και έπειτα αναγκάζουν τους εργαζόμενους να το επιστρέψουν “συνοδεύοντας” τους στα ΑΤΜ…

Συνάδελφοι, το δώρο, είναι λεφτά που δουλέψαμε, κομμάτι του μισθού και αναφαίρετό δικαίωμα μας. Δεν μας τα χάρισε κανείς!  Ούτε μας τα δίνουν από την καλή τους την καρδιά… Μας ανήκουν!

Το ξαναλέμε, όπως το είπαμε και πρόσφατα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο μας για την καταβολή του δώρου… Το δώρο δεν είναι οικειοθελής παραχώρηση, είναι υποχρέωση του κάθε εργοδότη. Η οποιαδήποτε «συμφωνία», γραπτή ή σιωπηρή,  που μπορεί να επικαλείται ο εργοδότης για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου, είναι άκυρη.

Συνεπώς δεν ήταν υποχρέωση κανενός εργαζομένου να επιστρέψει τα χρήματα που καταβλήθηκαν για Δώρο Χριστουγέννων και για τα οποία συν τής άλλης θα φορολογηθεί…

Οι εργοδότες που παίρνουν πίσω το δώρο με «μαφιόζικες» μεθόδους και εκφοβισμούς, μας κλέβουν!

Το Σ.ΙΔ.Υ.Α προειδοποίησέ με ανακοίνωση προς πάσα κατεύθυνση, να μην τολμήσουν να ζητήσουν το δώρο Χριστουγέννων πίσω από εργαζόμενους… δεν θα τους περάσει!

Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο Ναύπλιο, και όλα τα ελεγκτικά όργανα, να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να προστατευτεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων.

Ωστόσο, η υποστελέχωση της υπηρεσίας, που για δύο ολόκληρους νομούς, Αργολίδα και Αρκαδία, διαθέτει μόνο τρεις ελεγκτές, δείχνει πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς κατά πάγια τακτική περιορίζονται σε διάφορες συστάσεις κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα , χωρίς να νοιάζονται για το τι επικρατεί στους χώρους δουλειάς.  

Καλούμε τους εργοδότες άμεσα να διορθώσουν την αδικία που έκαναν και να δώσουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους κανονικά… Αλλιώς θα μας βρουν απέναντι τους!

Τέλος, καλούμε τους εργαζόμενους να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματα τους! Τίποτα δεν τελείωσε, ακόμα και τώρα μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω!

Συνάδελφοι τίποτα δεν κερδήθηκε σκύβοντας το κεφάλι. Ο φόβος και η τρομοκρατία που μας προκαλούν, να γίνει δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης! Δεν υποχωρούμε κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας.

Φτάνει πια!
Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα!

Αν δεν δουλεύαμε εμείς, δεν θα μπορούσε κανείς από δαύτους να πλουτίσει».

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Γιατι δεν δημοσιοπηετε το ονομσ του επιχειρηματια να γινει γνωστος στο πανελληνιο; αν δεν απατωμε ξανα εγινε αυτο στο Ναυπλιο παλι πριν ενα χρονο, ντροπη, πρεπει να βγει στον αερα και να του κλεθσιυν το μαγαζι για ενα μηνα με 10.000 ε προστιμο κ ας τολμησει να το ξανακανει ο τζαμπα μαγκας

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis