home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λέκκας: Να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις κατολισθήσεις στον Ισθμό

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τονίζει την ανάγκη για σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του κατολισθητικού κινδύνου στη Διώρυγα της Κορίνθου
Αυτοψία Ισθμός (4)

Η νέα κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, ιδίως από τη στιγμή που σημειώθηκε σε άλλο σημείο από αυτό που εκτελούνται τα έργα. Η συντονισμένη προσπάθεια των αρχών και των επιστημόνων αποκαλύπτει σοβαρά θέματα που απαιτούν άμεση προσοχή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής τεκτονικής δυναμικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, η προσέγγιση στον κατολισθητικό κίνδυνο στη Διώρυγα της Κορίνθου πρέπει να είναι βασισμένη σε σύγχρονα δεδομένα. Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι η κλασσική βραχομηχανική προσέγγιση δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες διεργασίες στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση με βάση τη μορφολογική, σεισμοτεκτονική και γεωδυναμική εξέλιξη της περιοχής.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των κατολισθήσεων έχουν παίξει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και η Εθνική Αρχή Γεωλογικών Ερευνών, τα οποία παρουσίασαν ολοκληρωμένη πρόταση οδικού χάρτη πριν από τρία χρόνια. Η πρόταση αυτή αναδεικνύει όχι μόνο τη σημασία της προστασίας αλλά και της ανάδειξης της διώρυγας της Κορίνθου ως μοναδικού γεωλογικού και ιστορικού μνημείου. Η περιοχή αντιμετωπίζεται ως ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, παρουσιάζοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η ανάπτυξη σύγχρονων προσεγγίσεων και η ενίσχυση της εποπτείας αποτελούν προτεραιότητες, καθώς οι επιστήμονες και οι αρχές προειδοποιούν για τον ενδεχόμενο κατολισθητικό κίνδυνο κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Η ανάγκη για στρατηγική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της τεχνολογίας αναδεικνύεται ως καίρια για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis