home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Προωθείται μεταβατική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση που αναμένεται θα κατατεθεί τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου
Δόμηση σπίτι

Λύση προωθείται για την εκτός σχεδίου δόμηση με μεταβατική νομοθετική ρύθμιση που καλύπτει οικόπεδα τουλάχιστον 4 στρεμμάτων και τα λεγόμενα τυφλά οικόπεδα.

Η ρύθμιση αναμένεται θα κατατεθεί τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Προκειμένου να ξεπαγώσουν οι αγοραπωλησίες επιλύεται μεταβατικά το ζήτημα της δόμησης των γηπέδων (οικοπέδων) στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένη ως κοινόχρηστη οδό.

Προϋποθέσεις

Η προαναφερόμενη μεταβατική ρύθμιση θα θέσει ειδικές προϋποθέσεις που συνδέονται με:

  1. Εν τοις πράγμασι ύπαρξη οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων που εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.
  2. Πλάτος οδού τουλάχιστον 3,5 μέτρων.
  3. Πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου που θα κατατίθεται πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο βρίσκεται το οικόπεδο.

Πρωσορινά θα δύνανται να δομούνται γήπεδα εμβαδού τουλάχιστον 4.000 τ.μ., κείμενα εκτός ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων, ή εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών εφόσον:

Α) Δημιουργήθηκαν από τις 31.5.1985 μέχρι και τις 31.12.2003 και έχουν πρόσωπο ή εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που:

  1. εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων,
  2. συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και
  3. είτε αυτή να έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου είτε να είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση), είτε να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Β) Δημιουργήθηκαν πριν από τις 31.5.1985 και έχουν πρόσωπο ή να εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε:

  1. οδό που εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, η οποία έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση), είτε έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας ή
  2. νομίμως συστημένη δουλεία διόδου,

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis