home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αυτό είναι το χωριό που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος στις πλαγιές του Πάρνωνα

Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό οικισμό με μικρά λιθόστρωτα σοκάκια και πέτρινα σπίτια που η βόλτα εκεί σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.
Αγριανοί Λακωνίας

Οι Αγριανοί είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Σπάρτης χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 986 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Λακωνίας.

Χτίστηκε το 327π.Χ από τον Μέγα Αλέξανδρο, μετονομάστηκε σε Αγριανή που προέρχεται την αρχαία Θρακική φυλή των Αγριάνων που κατοικούσε στο Μενοίκιο και η οποία φημιζόταν για την πολεμική τεχνική και γενναιότητα των ανδρών της.

Προς επέκταση του βασιλείου του, ο Μέγας Αλέξανδρος έχτισε αυτό το χωριό στη Λακωνία χωρίς όμως να ολοκληρωθεί ποτέ το όραμα του για τη βασιλεία του καθώς το 323π.Χ απεβίωσε.

Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό οικισμό με μικρά λιθόστρωτα σοκάκια και πέτρινα σπίτια που η βόλτα εκεί σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Ο πληθυσμός του μόλις και μετά βίας φθάνει τους 100 κατοίκους.

Βίντεο: Earth In Motion

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Γιώργος Γ.

    Εχω γράψει πολλές φορές ότι όλα αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο είναι λανθασμένα.
    Πρώτα – πρώτα ο Μέγας Αλέξανδρος το 327 π.Χ. δεν βρισκόταν στην Ελλάδα αλλά στα βάθη της Ασίας, περίπου στο σημερινό Αφγανιστάν. Αλλά κι όταν εκστράτευσε στη νότια Ελλάδα έφτασε μόνο μέχρι την Κόρινθο και δεν προχώρησε πιό κάτω. Αυτά μπορείτε να τα δείτε με μια απλή ανάγνωση στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.
    Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να έχτισε το χωριό αυτό επ ουδενί.
    Το τί μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος που μπορεί να κατάγεται από το χωριό αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι και ιστορικά ακριβές και αληθές.
    Κάθε σωστός ιστότοπος όμως, οφείλει πριν αναδημοσιεύσει ένα άρθρο να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και όχι να το αναδημοσιεύει αβασάνιστα.

    Ελπίζω να παραμείνει το σχόλιό μου και να μην απαλειφθεί, όπως έκανε ένας άλλος ιστότοπος επανειλημμένα.

    Ευχαριστώ.

    Γιώργος Γ.
    Ιστορικός Ερευνητής

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis