Home design
home design

Λυγουριό: Σύμβαση για την ανάπλαση της Ασκληπιού, αξίας 3,5 εκατ. ευρώ

Προσπάθεια να δημιουργηθεί βιώσιμος και ασφαλής πεζόδρομος και να πραγματοποιηθεί αισθητική αναβάθμιση σε συνδυασμό με τον ποδηλατόδρομο
Λυγουριό Ανάπλαση (1)

Ο Δήμος Επιδαύρου υπέγραψε την Παρασκευή 15/12 τη σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή του έργου «Ενοποίηση Κοινόχρηστων Χώρων Βιοκλιματικού Χαρακτήρα με την ανάπλαση δικτύου πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμου στο Λυγουριό, Δήμου Επιδαύρου», αρχικού προϋπολογισμού 3.500.000 €, και χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ιδίους πόρους.

Το προτεινόμενο έργο υλοποιείται σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα ο δημόσιος χώρος, να δημιουργηθεί βιώσιμος και ασφαλής πεζόδρομος και να πραγματοποιηθεί́ αισθητική αναβάθμιση συνολικά σε συνδυασμό με τον ποδηλατόδρομο που θα δημιουργηθεί.

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν

Η επέμβαση που θα γίνει αφορά στην ανάπλαση του δυτικού τμήματος της λεωφόρου Ασκληπιού, από τη σύνδεση με το δρόμο προς δημοτικό γήπεδο έως την κάθετη οδό Κορωνίου, στα όρια της Β’ Αρχαιολογικής ζώνης. Τα πεζοδρόμια θα έχουν πλάτος 2 μ. τουλάχιστον ελεύθερο χώρο με βασικό στοιχείο την προσβασιμότητα, ενώ ο ποδηλατόδρομος που οριοθετείται και θα διαχωρίζεται επί του οδοστρώματος θα έχει μήκος περίπου 2.450μ. και διπλή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, κατά μήκος της παρέμβασης θα τοποθετηθούν: καθιστικοί πάγκοι, ξύλινοι και επιλεγμένος αριθμός «έξυπνων» πάγκων. Φωτιστικά σώματα με τεχνολογία LED. Ειδικές κατασκευές χυτών από σκυρόδεμα περιμετρικών καθιστικών με κεντρικό φυτεμένο παρτέρι. «Στήλες ανάδειξης και Μνήμης», δηλαδή ειδικές κατασκευές εκθεσιακού χαρακτήρα, σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής που αναπλάθεται που θα συμβάλλουν στην δημιουργία πολιτιστικού χαρακτήρα και τοπόσημου, καθώς προσδίδουν αφηγηματικό χαρακτήρα στην όλη διαδρομή, με την προβολή προσώπων και γεγονότων που σχετίζονται με την Επίδαυρο και το Φεστιβάλ. Στοιχεία νερού σε επιλεγμένα σημεία όπου διαμορφώνονται επιφάνειες με φιλμ και πίδακες νερού. Φύτευση μικρών και μεγάλων δέντρων, όπου στη σκιά τους τοποθετούνται παγκάκια και υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων σε όλο το μήκος του έργου και σε σημεία μεγάλου όγκου απορριμμάτων.

βυθιζόμενοι κάδοι

Το έργο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της έδρας του Δήμου, του ιστορικού Λυγουριού, μετά τις αναπλάσεις στον πετρόκτιστο οικισμό, το νέο κόμβο στο Κ.Υ. Λυγουριού, την ανάπλαση της πλατείας Άννας Συνοδινού, τη δημιουργία του Μουσείου Ελιάς, την επέκταση του δημοτικού σχολείου Λυγουριού και φυσικά το νέο πνευματικό κέντρο Λυγουριού.

Η προμελέτη της αναδόχου εταιρείας θα τεθεί σε λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να επισημανθούν τυχόν σημειακά προβλήματα και να επιλυθούν. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και προχωρά η εξεύρεση χώρων στάθμευσης κατά μήκος της ανάπλασης προκειμένου να εξυπηρετούνται κάτοικοι και επισκέπτες.

Λυγουριό Ανάπλαση (2)
Λυγουριό Ανάπλαση (1)

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης:

«Μετά από πολλές δεκαετίες αναβαθμίζουμε τον τόπο μας, αλλάζουμε τις ζωές μας και αναδεικνύουμε την πλούσια ιστορία μας. Η ολιστική προσέγγιση της αναβάθμισης των οικισμών θα συνεχιστεί και στη νέα θητεία που σε λίγες μέρες ξεκινά!

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συνεργάτες αιρετούς, τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους, τους υπαλλήλους της υπηρεσίας μας, τους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου, τους εξωτερικούς συνεργάτες μας, τον αναπτυξιακό οργανισμό Πάρνωνα και φυσικά όλους τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι βοήθησαν σε αυτή την θετική έκβαση».

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis