home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Ο αντιλαϊκός κατήφορος συνεχίζεται

Ειδική συνεδρίαση για τον ισολογισμό του 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο Επιδαύρου
Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Αντιλαϊκές αποφάσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου που στρώνουν τον δρόμο για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν και αυξήσεις σε διάφορα τέλη. Πιο συγκεκριμένα:

Είχαμε την ειδική συνεδρίαση για το ισολογισμό του 2021 όπου η δημοτική αρχή τον έκρινε για άλλη μια χρονιά  ικανοποιητικό. Την χρονιά αυτή ο δήμος βεβαίωσε στους δημότες πάνω από 1.660.000€ από τα τέλη και τους φόρους και εισέπραξε 1.067.841€ από αυτά. Ο ισολογισμός του 2021 έκλεισε με ζημιές που ανήλθαν στα 1.492.619€ . Για ακόμα μια χρονιά ο ισολογισμός είχε παραλείψεις και εικονικές απεικονίσεις, ενώ μόνο για τρεις περιπτώσεις προσφυγών κατά του δήμου υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις άνω των 200.000 ευρώ συνολικά για αποζημίωση που βέβαια θα αυξήσουν τη ζημιά του Δήμου.

Είχαμε την ψήφιση της αποτίμησης της οφειλής γάλακτος σε χρήμα για τους εργαζόμενους. Η δημοτική αρχή δεν είχε καταβάλει από τις 11/11/2022 έως και τις 7/7/2023 το γάλα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γεγονός που είχε καταγγείλει αρκετές φορές στο Δ.Σ. η Λαϊκή Συσπείρωση. Το θέμα ήρθε μετά από αίτηση που έκαναν οι εργαζόμενοι. Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι αφού αποτίμησε το γάλα στα 0,85 ευρώ ανά λίτρο όταν την τρέχουσα περίοδο έχει σύμβαση στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Όλα αυτά για να γλιτώσει γύρω στα 100 ευρώ  από κάθε εργαζόμενο. Δεν έδωσε μάλιστα αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους αφού απέκλεισε τους εργαζόμενους του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ. Η δικαιολογία της δημοτικής αρχής ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν γνωρίζει εάν αυτοί οι εργαζόμενοι δικαιούνται το γάλα και ακόμα το ψάχνει είναι τουλάχιστον αστεία και προκλητική. Οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τις αρχές του καλοκαιριού και η δημοτική αρχή προσπαθεί να γλιτώσει αυτά τα χρήματα αφού δεν δουλεύουν πια στο δήμο. Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση για αποζημίωση με 1,5 ευρώ ανά λίτρο για όλους τους εργαζόμενους.

Είχαμε την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τον καθορισμό των τελών ύδρευσης. Η δημοτική αρχή το έφερε ως έκτακτο με τη δικαιολογία ότι το συμβούλιο της ΔΕΥΑΕΠ έγινε την ίδια ημέρα με το δημοτικό συμβούλιο. Η ψήφιση όμως για τον καθορισμό των τελών γίνεται κάθε χρόνο και κάθε άλλο παρά έκτακτη είναι. Η δημοτική αρχή διατήρησε μεταξύ άλλων τα απαράδεκτα ψηλά τέλη ύδρευσης (από 0,55 ευρώ ανά κυβικό έως 9 ευρώ ανά κυβικό) και την, επίσης απαράδεκτη, ελάχιστη κατανάλωση που για τις οικίες φτάνει τα 8,25 ευρώ.

Είχαμε την συζήτηση ακόμα μερικών παρατάσεων για έργα που τρέχουν αυτήν την περίοδο. Είναι η συνήθης τακτική των εργολάβων: όταν είναι χειμώνας βρέχει και όταν είναι καλοκαίρι έχει ζέστη όποτε ένα έργο που έχει προθεσμία 3 ή 6 μήνες περιμένουμε 2 χρόνια να τελειώσει. Έτσι έργα απαραίτητα για τον τόπο που ο λαός τα χρυσοπληρώνει αργούν απελπιστικά να γίνουν  και μερικές φορές δεν γίνονται και καθόλου.

Τέλος είχαμε την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση 500 περίπου ΝΠΔΔ μεταξύ αυτών και η ΚΕΔΕΠ. Η κατάργησή τους δεν γίνεται για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλά για εξοικονόμηση χρημάτων που θα δοθούν σε αυτούς που δίνονταν πάντα: στο μεγάλο κεφάλαιο. Η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση που οξύνονται, επιβεβαιώνουν ότι ο νόμος στρώνει το έδαφος για να επεκτείνουν τη δράση τους οι ιδιώτες σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, σχολεία, πολιτισμό, αθλητισμό, φροντίδα ηλικιωμένων, με νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν είναι γνωστοί: ΜΚΟ, ΚοινΣΕΠ ή απευθείας παραχωρήσεις στους ομίλους. Η τραγική κατάσταση στις υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καμία αναδιάταξη. Αντιθέτως με το νέο νόμο επιδεινώνεται, από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από προσλήψεις, μονιμοποίηση του απαραίτητου προσωπικού και γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται διαχρονικά στο πλάι των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των δημοτών για:

Να πάψει το απαράδεκτο καθεστώς των πολλών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση για να μην αναγκάζεται ο δημότης να πληρώνει 2 και 3 φορές. Επέκταση και ενίσχυση όλων των υπηρεσιών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσχολική αγωγή και δημιουργική απασχόληση για όλα τα παιδιά, ελεύθερη πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές δομές, κοινωνική πρόνοια για ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη, πολιτισμό και καλλιτεχνική δημιουργία.»

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis