home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γ. Ανδριανός: Η ελληνική οικονομία προχωρά δυναμικά μπροστά

Η ομιλία του στη βουλή για τον Προϋπολογισμό
Γιάννης Ανδριανός

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2024, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο προϋπολογισμός του 2024 επικυρώνει με τον πλέον σαφή τρόπο πως η ελληνική οικονομία προχωρά δυναμικά μπροστά.

Το 2023 ήταν μια ακόμη δύσκολη διεθνώς χρονιά – με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται, με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να παραμένουν, με την πιστωτική επέκταση των προηγούμενων ετών να περιορίζεται σημαντικά.

Στην πατρίδα μας, σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν μια σειρά από φυσικές καταστροφές, αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, με αποκορύφωμα βεβαίως τη θεομηνία στην Κεντρική Ελλάδα, αλλά και με εκτεταμένες ζημιές ιδίως στην πρωτογενή παραγωγή από ακραία και άκαιρα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Αργολίδα.

Παρά τα προβλήματα όμως αυτά, η ελληνική οικονομία απέδειξε και φέτος την ανθεκτικότητα, τον δυναμισμό και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Η μείωση της ανεργίας στα προ της κρίσης επίπεδα, το ρεκόρ των ξένων επενδύσεων, η για μια ακόμη φορά ιδιαίτερα θετική επίδοση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, όπου καταγράφουμε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σημαντικότατη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα που ξεπέρασαν τις σχετικές προβλέψεις, είναι τεκμήρια επιτυχίας που δεν αμφισβητούνται.

Και βεβαίως, οι θετικές αυτές εξελίξεις για τις επιδόσεις, αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επισφραγίστηκαν με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από σειρά έγκριτων διεθνών αξιολογητών που μειώνει το κόστος του δανεισμού για τη χώρα και τα νοικοκυριά και διευκολύνει σημαντικά τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, και θα συνεχιστεί μετά και την αποφασιστική ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις φετινές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί οι προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία παραμένουν υπαρκτές και πιεστικές.

Είναι πρώτα απ’ όλα ο μεγάλος στόχος της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Όσο ακόμη υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αλλά και όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι που σκέφτονται να φύγουν από την πατρίδα μας για να κυνηγήσουν με καλύτερους όρους τα όνειρά τους, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας.

Οφείλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για δημιουργία και προκοπή. Κι αυτό σημαίνει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Σημαίνει όμως επίσης, να ενισχύσουμε σημαντικά την ανταποδοτικότητα του κράτους, την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες έναντι των φόρων που εισπράττει, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως αυτοί της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, της άμυνας, των συντάξεων.

Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό ότι στους άξονες του φετινού προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνεται η σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, με 20% περισσότερους πόρους στα νοσοκομεία.

Είναι σημαντικά τα στοχευμένα μέτρα για την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, όπως για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους, η ενίσχυση έως 200 ευρώ για περίπου 740.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, η συμβολική και ουσιαστική ενίσχυση για νέους 18 και 19 ετών.

Όπως επίσης, η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα και των συντάξεων, η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις αγρότισσες, το ξεπάγωμα των τριετιών για τους μισθωτούς, η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων στους απασχολούμενους συνταξιούχους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες και η μονιμοποίηση της απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλες αυτές οι θετικές παρεμβάσεις, αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα που θα ξεπεράσουν το 2024 τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια, η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους, οι δράσεις για τη ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, είναι εφικτές χάρη στη σοβαρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Μια πολιτική που υπηρετεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον διπλό στόχο της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Και εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Η σταθερότητα και η θετική προοπτική της χώρας τα τελευταία εξαιρετικά δύσκολα χρόνια, με αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και μεγάλες εγχώριες προκλήσεις, δεν είναι καθόλου αυτονόητη.

Στην οικονομία δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος – ακόμη και όταν οι διεθνείς συγκυρίες είναι ευνοϊκές, χωρίς τις σωστές μακροπρόθεσμες και διαρθρωτικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, τα όποια οφέλη γρήγορα εξανεμίζονται. Αυτό το δίδαγμα οφείλουμε να μην το ξεχνάμε.

Δεν πανηγυρίζουμε, δεν περιαυτολογούμε.

Οι προκλήσεις παραμένουν: Να ενισχυθεί σημαντικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Να εξασφαλίσουμε περισσότερες ευκαιρίες δημιουργίας και προκοπής για όλους και ιδίως τους νέους ανθρώπους. Να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του κράτους, τόσο σε κανονικές συνθήκες, όσο και σε έκτακτες συνθήκες κρίσης. Να εμπεδώσουμε μια νέα κουλτούρα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος, τη βεβαιότητα ότι το κράτος σέβεται τους πολίτες και τα χρήματά τους, που είναι και η μεγάλη και αναγκαία προϋπόθεση για το ξερίζωμα παγιωμένων νοοτροπιών και πρακτικών που κρατάνε τη χώρα πίσω, όπως η φοροδιαφυγή.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Όμως όπως αποδεικνύουν όλα τα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, επιτέλους βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και δρέπουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της πορείας.

Αν κάτι λοιπόν σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός για το 2024, είναι η δέσμευσή μας αυτή την πορεία προς τα μπροστά να τη συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, για να σηκώσουμε τη χώρα και την κοινωνία ψηλότερα».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis