home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Νέο βιβλίο για το Περιουσιολόγιο της Ιεράς Μονής Ταλαντίου στο Αραχναίο

Ένα νέο βιβλίο από τον Χρίστο Κώνστα
Βιβλίο Αραχναίο

Ένα νέο βιβλίο από τον Χρίστο Κώνστα. Μια αυτοέκδοση με θέμα το «Το Περιουσιολόγιο της Ιεράς Μονής Ταλαντίου στο Αραχναίο Αργολίδας».

Ο Χρίστος Κώνστας γεννήθηκε το έτος 1936 στο χωριό Μιδέα (Γκέρμπεσι) της Αργολίδας από γονείς αγρότες.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε ως Δικηγόρος στην Αθήνα και μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με την πρόσφατη ιστορία του τόπου καταγωγής του και ιδιαίτερα με τα γεγονότα της περιόδου 1940-1949 αλλά και με την λαογραφία της γενέτειράς του.

Σημαντικότερη προσφορά του είναι η έκδοση, το 2018, του έργου «ΓΚΕΡΜΠΕΣΙ-ΜΙΔΕΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ», όπου καταγράφει την πρώτη εγκατάσταση Αρβανιτών στις αρχές του 15ου αιώνα στο ανατολικό τμήμα της αργολικής πεδιάδας, όπου και τα λεγόμενα Αρβανιτοχώρια της Αργολίδας.

Στο σημερινό βιβλίο «Το Περιουσιολόγιο της Ιεράς Μονής Ταλαντίου στο Αραχναίο Αργολίδας» κάνει αναφορά στην περιουσία της Μονής και τις μεταβιβάσεις, μέσα από στοιχεία που αρχικά βρέθηκαν στα ΓΑΚ Αργολίδας (Περιουσιολόγιο της Μονής Ταλαντίου του έτους 1837).

Παραθέτει με χρονολογική σειρά τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής είτε πρόκειται για κτήση, είτε για μεταβίβαση, εκούσια ή αναγκαστική.

Όσοι γνωρίζουν τον Χρίστο και τη δουλειά του, ξέρουν ότι είναι ένας άνθρωπος που πριν τη δημόσια παρουσίαση ενός θέματος, το έχει ψάξει και έχει διασταυρώσει στοιχεία από όλες τις δυνατές πλευρές, με επιμονή στη λεπτομέρεια. Όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα με τα κείμενά του για την περίοδο 1940-1950, φωτίζει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κομμάτια της τοπικής ιστορίας.

Καθώς το βιβλίο έχει αυτοχρηματοδοτηθεί από τον συγγραφέα, όσοι ενδιαφέρονται για το βιβλίο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Χρίστο Κώνστα, μέσω του email [email protected]

Βίβλιο Αραχναίο

Μπάμπης Αντωνιάδης

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis