home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Συνέντευξη Τάσος Χρόνης: Brain gain στην Επίδαυρο. Πώς θα γυρίσουν οι ντόπιοι στον τόπο τους

Οι στόχοι του νεοκλεγέντος δημάρχου Επιδαύρου, λίγο πριν αναλάβει τη νέα του θητεία
Τάσος Χρόνης (1)

Τους στόχους και τις προϋποθέσεις για την δημιουργία «brain gain», χτίζοντας την Επίδαυρο της επόμενης 20ετίας, αναλύει ο επανεκλεγής δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, λίγο πριν ξεκινήσει τη νέα του θητεία. Ο επανεκλεγής δήμαρχος Επιδαύρου στοχεύει να επιστρέψει στον δήμο του, ο κόσμος που έχει φύγει, και επενδύει σε αυτό, με την ανάπτυξη του ανατολικού παραλιακού μετώπου και όχημα τον πλούσιο σε ιστορία και προϊόντα δήμο Επιδαύρου.

Ο κος Χρόνης απαντά σε μια σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν κατοίκους και επισκέπτες, ενώ κάνει και την αυτοκριτική του.

Τάσος Χρόνης (2)
Τάσος Χρόνης

Η συνέντευξη Χρόνη

Ακολουθεί η συνέντευξη του επανεκλεγέντος δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη:

ΕΡ. Ποιοί οι νέοι και ξεχωριστοί στόχοι της επόμενης πενταετίας που ξεκινάει τον Ιανουάριο;

ΧΡΟΝΗΣ: Περάσαμε μια θητεία όπου εφαρμόσαμε το πρόγραμμά μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι πυλώνες οι οποίοι είχαμε θέσει σε προτεραιότητα έγιναν πράξη! Η σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας, η διαφάνεια, ο δημόσιος απολογισμός και η αναπτυξιακή πολιτική ήταν στις προτεραιότητες μας και φάνηκε από την πρώτη μέρα διοίκησης μας. Η επόμενη θητεία πρέπει να επικεντρωθεί, όπως δεσμευτήκαμε και προεκλογικά, στη συνέχιση της σωστής λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών μας, αλλά κυρίως στα αναπτυξιακά έργα και την εξωστρέφεια. Τέθηκαν οι βάσεις για να μπορέσουμε να ‘’χτίσουμε’’ την Επίδαυρο της επόμενης 20ετίας και αυτό θα κάνουμε! Με κέντρο την ανάπτυξη του ανατολικού παραλιακού μετώπου και όχημα τον πλούσιο σε ιστορία και προϊόντα δήμο Επιδαύρου θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις του δικού μας  ‘’brain gain’’.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος που θέσαμε είναι ξεκάθαρα η ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής! Είδαμε σε όλο αυτό το διάστημα ότι οι ανάγκες μεγαλώνουν και ζητήματα που θεωρούσαμε κάποτε μακριά από εμάς, έχουν πλέον χτυπήσει και την πόρτα του Δήμου μας. Πρέπει να βρεθούμε κοντά στις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες και να επιλύσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν.  

ΕΡ. Ποιά τα λάθη του παρελθόντος που θα μπορούσαν να διορθωθούν με τη νέα θητεία;

ΧΡΟΝΗΣ: Όταν εργάζεσαι πάντοτε κάνεις λάθη. Το ζήτημα σε αυτό βέβαια είναι να το κατανοείς και να διορθώνεις ορθά και όχι με επόμενο λάθος. Θεωρώ πάντα η ειλικρίνεια είναι καταλυτική για να παραχθεί σωστό αποτέλεσμα. Σίγουρα η συνεργασία με περισσότερους νέους επιστήμονες και η εμπιστοσύνη που πρέπει να τους δείχνουμε ακόμα και σε αλλαγές που φαντάζουν μεγάλες είναι σημαντική. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να «τολμάμε» περισσότερο!

ΕΡ. Θεωρείτε ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού στο Δήμο Επιδαύρου είναι ασφαλής για τον κόσμο;

ΧΡΟΝΗΣ: Η ΔΕΥΑ Επιδαύρου έχει πλέον γίνει μια σύγχρονη επιχείρηση. Αυτό οφείλεται στη νέα διοίκηση, στους υπαλλήλους αλλά και στους καταναλωτές οι οποίοι εμπιστεύθηκαν και πάλι τη ΔΕΥΑ μας. Η ποιότητα του πόσιμου νερού ελέγχεται σύμφωνα με το νόμο, και πιο συχνά, προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς, καθώς υπάρχουν και παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν το νερό οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Τα αποτελέσματα αυτά είναι διαθέσιμα στον κάθε καταναλωτή και φυσικά ένα προκύψει κάποιο πρόβλημα, με αίσθημα ευθύνης το ανακοινώνουμε στου δημότες – καταναλωτές μας. Δυστυχώς το πόσιμο νερό θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας, με τη βοήθεια των νέων δυνατοτήτων που έχουμε στη  διάθεσή μας, όπως αφαλατωτές κλπ.

ΕΡ. Είστε τρίτοι στο Νομό Αργολίδας σε χρέη που προέρχονται κυρίως απ’ τη ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ. Πώς το σχολιάζετε;

ΧΡΟΝΗΣ: Η ενεργειακή κρίση άφησε έντονα τα αποτελέσματά της σε Δήμους και ΔΕΥΑ. Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος ενέργειας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί για αυτό. Το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω του νομοθετικού πλαισίου δεν μπορεί να επιχορηγήσει εύκολα τις ΔΕΥΑ, άρα λοιπόν η μόνη λύση είναι η υποστήριξη μέσω του Δήμου για διάφορα θέματα. Όταν αναλάβαμε υπήρχε χρέος. Με την ενεργειακή κρίση και τις αλλαγές που έγιναν έχει μεγαλώσει αρκετά. Δεν έχει γίνει ρύθμιση ή αποπληρωμή καθώς εκκρεμεί, ουσιαστικά, αίτημα επιχορήγησης του ποσού, όπως και σε αρκετούς ακόμα δήμους. Αυτό όμως που πρέπει να βλέπουμε είναι η ουσιαστική αναβάθμιση υπηρεσιών, η παραγωγή έργου με ιδίους πόρους και φυσικά το οικονομικό συμμάζεμα προς τρίτους, αλλά και από τους καταναλωτές προς τη ΔΥΕΑ.

ΕΡ. Γιατί κάποια έργα καθυστερούν τόσο πολύ εξ αιτίας των εργολάβων; Δεν πληρώνονται; Ή αργούν πολύ να πληρωθούν;

ΧΡΟΝΗΣ: Οι εργολάβοι είναι άνθρωποι της αγοράς και βιώνουν και οι ίδιοι τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χρονική στιγμή. Η αύξηση των τιμών στα υλικά, η δυσκολία εύρεσης συνεργείων και η οικονομική ασφυξία πουν υποχρεώθηκαν οι ίδιοι, είναι παράγοντες των συνεπών εργολάβων να καθυστερούν. Φυσικά υπάρχουν και οι ασυνεπείς οι οποίοι κρυπτόμενοι πίσω από το νομοθετικό πλαίσιο, διαχρονικά, βγάζουν το κακό όνομα στα δημόσια έργα και τις παροχές προς τους πολίτες. Η αλήθεια είναι πάντως ότι μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μερικές φορές εκτός χρονοδιαγράμματος στις πληρωμές και φυσικά αυτό δημιουργεί προβλήματα. Με καλή συνεργασία πάντοτε όμως βρίσκεται λύση προς όφελος της ποιότητας του έργου, αρά και των δημοτών.

ΕΡ. Τί αποκομίσατε απ’ την φετινή Έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ; Προέκυψε κάποια αξιόλογη συνεργασία; Συμμετείχαν οι επαγγελματίες;

ΧΡΟΝΗΣ: Η έκθεση «Philoxenia» αποτελεί για εμάς σταθερή παρουσία, καθώς είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε συνολικά με τους φορείς του τουρισμού. Βλέπουμε τις τάσεις της νέας χρονιάς, αλλά και τα αποτελέσματα της προηγούμενης. Η συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων – επιχειρηματιών σίγουρα θα πρέπει να είναι πιο έντονη, καθώς η δική μας δουλειά εκεί, έχει να κάνει αποκλειστικά με τον προορισμό και όχι με τις οικονομικές συμφωνίες οι οποίες μπορούν να κλειστούν. Πάντως αυτή η δια ζώσης παρουσία μόνο θετικά έχει λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα. Κάθε χρόνο νομίζω πάμε ακόμα καλύτερα και βγαίνουμε πιο δυνατοί από τις παρουσίες μας σε εκθέσεις και Φόρουμ.

ΕΡ. Υπάρχουν τεράστια και πολύ σοβαρά προβλήματα μετακίνησης στο Δήμο, με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Πώς έχετε σκοπό να το αντιμετωπίσετε;

ΧΡΟΝΗΣ: Η αντιμετώπιση των οποιονδήποτε προβλημάτων πρέπει να εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας. Τα ΚΤΕΛ δεν είναι μια από αυτές, παρ’ όλα αυτά με κοινή προσπάθεια έχουμε καταθέσει αίτημα στην Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουμε σε δίκτυο τοπικής αστικής συγκοινωνίας και να αυξηθούν εβδομαδιαία τα δρομολόγια ειδικά στα πιο απομακρυσμένα χωριά του Δήμου.

ΕΡ. Υπολειτουργία Κ.Υ. και περιφερειακών αγροτικών ιατρείων. Προτίθεστε να κάνετε κάποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να αποδώσουν;

ΧΡΟΝΗΣ: Οι συνεχείς πιέσεις μας προς το αρμόδιο υπουργείο και την 6η ΥΠΕ έχουν φέρει κάποια μικρά αποτελέσματα. Δυστυχώς τα προβλήματα που συσσωρεύονται στην Πρωτοβάθμια φροντίδα, δε λύνονται με στιγμιαίες ενέσεις, αλλά με δομικές αλλαγές οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει. Το Κ.Υ. Λυγουριού ήταν μια δομή κόσμημα, με πολύ κόπο και οικονομική βοήθεια από την τοπική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμισή του και οι αντιδράσεις μας διαχρονικά ήταν καθολικές και δυναμικές. Άλλωστε πρέπει να κατανοήσει το κεντρικό κράτος ότι οι δομές αυτές όπως τα ΚΥ και τα αγροτικά ιατρεία, αποσυμφορίζουν τα νοσοκομεία, όταν λειτουργούν σωστά!

ΕΡ. Στον παλιό δρόμο προς το Λυγουριό, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Αναβάλου, ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου είναι σχεδόν κατεστραμμένο. Πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε την αναδιαμόρφωση;

ΧΡΟΝΗΣ: Δυστυχώς η αποκατάσταση του οδοστρώματος δεν ήταν μελετητικά όπως έπρεπε και αυτό φάνηκε αμέσως μετά τις εργασίες. Η Περιφέρεια γνωρίζει το πρόβλημα για την αποκατάσταση του Επαρχιακού δικτύου και του δικτύου διέλευσης τους αγωγού πολύ καλά και έχει στο σχεδιασμό της την αποκατάσταση του οδοστρώματος. Η επικινδυνότητα όμως είναι μεγάλη και αυτό τονίζουμε σε κάθε συνάντηση και ευκαιρία.

Α.Γ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis