home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καράπαυλος: Δήμος Ναυπλιέων σε μεγάλη κρίση – Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης

Ποδήλατα Δήμου Ναυπλιέων

Σε ένα μήνα η νέα Δημοτική Αρχή θα παραλάβει έναν Δήμο σε τεράστια και πολύπλευρη κρίση. Θα έλεγα ότι όχι μόνον ο Δήμος, αλλά και το Ναύπλιο και η ενδοχώρα του δείχνουν σημάδια πλήρους αποσύνθεσης.

Πρωταρχικό είναι το οικονομικό. Είμαστε ο δεύτερος Δήμος στην χώρα με τα μεγαλύτερα χρέη. Δεν θα σας κουράσω με αριθμούς.

Κώστας Καράπαυλος
Κώστας Καράπαυλος

του Κώστα Καράπαυλου*

Ευρέως ακούγεται ότι υπάρχουν πέραν των επισήμων οφειλών και άλλες αφανείς “υποχρεώσεις”. Σκελετοί στις ντουλάπες.. Μένει να δούμε όταν αναλάβουμε. Θεωρώ προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να επωμισθούμε χρέη από μη συμβασιοποιημένες προμήθειες και έργα.

Οι τεράστιες οφειλές δεν αφορούν μόνον τον κύριο πυρήνα του Δήμου Ναυπλιέων, αλλά  και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Γηροκομείου είναι κατασχεμένοι, λόγω της υπέρογκης οφειλής, κυρίως στον ΕΦΚΑ, από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Οι οικονομικές συναλλαγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ γίνονται ΜΟΝΟΝ με μετρητά!

Έναν τεράστιο κίνδυνο για το μέλλον, αποτελούν οι πολλές δικαστικές εκκρεμότητες. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερωθεί αναλυτικά  η κοινωνία για  τις ανοικτές δίκες και για τα επίδικα ποσά. Κρίσιμες είναι οι δίκες στο Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως, που αφορούν το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού, οι δικαστικές εκκρεμότητες της ΔΕΥΑΝ και των άλλων Νομικών Προσώπων. Εσχάτως πληροφορήθηκα και για άλλες ανοικτές δικαστικές υποθέσεις του Γηροκομείου μας. Καθήκον μας να ενημερώσουμε την κοινωνία και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την σωστή νομική αντιμετώπιση όλων αυτών των εκκρεμοτήτων.

Ζούμε σε μία πόλη χωρίς δίκτυο ποδηλατοδρόμων, με λιγοστό αστικό πράσινο, χωρίς ανακύκλωση στην πηγή, με μεγάλα κτηριακά προβλήματα στα σχολεία μας, με μεγάλο πρόβλημα στις υποδομές, χωρίς θέατρο και πολιτιστικό πολυχώρο, χωρίς αστική συγκοινωνία, (παρότι διαθέτουμε Πανεπιστημιακή Σχολή Θεατρικών Σπουδών!). Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με αυτά που έχουν καταφέρει άλλες Ελληνικές επαρχιακές πόλεις. Η κατάσταση των δρόμων είναι άθλια και το κυκλοφοριακό ένα χάος.

Οι κανονισμοί όχι μόνον δεν τηρούνται, αλλά γίνονται ακριβώς τα αντίθετα και τα πάντα έχουν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα ο Κανονισμός λειτουργίας των Αθλητικών Χώρων που ουδείς σέβεται. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουν προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να συντάξουν Κανονισμό λειτουργίας των Κοιμητηρίων για να μπει μία τάξη στο μπάχαλο, που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε.

Η νέα Δημοτική Αρχή και ο νέος Δήμαρχος Δημήτρης Ορφανός, έχουμε την πρωταρχική υποχρέωση να ξεκινήσουμε ένα γρήγορο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Ο κίνδυνος να βρεθεί ο Δήμος μας σε επιτήρηση είναι υπαρκτός.

Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ανασυγκρότηση δεν μπορεί να γίνει με απουσία της κοινωνίας και των ενεργών πολιτών.

Και εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο της η Αντιπολίτευση. Θα επιδιώξουμε μία τελείως διαφορετική σχέση με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, σε σχέση με αυτό που γινόταν στο παρελθόν. Όλα στο φως και με πλήρη διαφάνεια. Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης να έχουν πλήρη πρόσβαση σε φακέλους, μελέτες, δημοτικά έγγραφα, οικονομικά στοιχεία. Οι φωνές της αντιπολίτευσης, όσο επικριτικές και αν είναι αυτές, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες. Έτσι λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία με τα κοινωνικά και θεσμικά αντίβαρα. Μετά βεβαιότητας θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στις ειρωνείες και στις ύβρεις κατά των προσώπων που εκφράζουν άλλη άποψη, έστω και αν αυτή είναι λανθασμένη ή και υπερβολική.

Θα είναι ευτύχημα αν έχουμε απέναντί μας συγκροτημένες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις με εσωτερική δημοκρατική λειτουργία. Δεν έχω αυταπάτες ότι πάντοτε η κριτική θα είναι καλόπιστη. Αλλά πρέπει να  σεβόμαστε την όποια κριτική. Και θα είναι πολύ σπουδαίο, εάν η κριτική συνοδεύεται και με προτάσεις.

Θεωρώ κρίμα που η παράταξη της Ναυπλιακής Συσπείρωσης με την διαρκή λειτουργία της και με τις δικές της ευαισθησίες θα είναι απούσα από τα όργανα. Αλλά όσα θα έχει να πει, έστω και έξω από αυτά, πρέπει να τα ακούμε και να τα σεβόμαστε.

Ευπρόσδεκτη ήταν η θέση της “Ναυπλίας Ενωμένης”, ότι: “οι πολίτες δεν θα πληρώσουν τα χρέη της δημοτικής αρχής”, αλλά πολύ θα ήθελα να ακούσω και επί του συγκεκριμένοι πως αυτό θα γίνει.

Περιμένω να μας πιέζουν για να γίνουν δράσεις σύμφωνα με τις δικές τους διακηρύξεις και τα προγράμματα.

Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ με την αντιπολίτευση, έστω και αν μου τα χώνουν άγρια. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να ακούμε την κοινωνία των πολιτών.

Για παράδειγμα ας δούμε όλοι μαζί, το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε “θέατρο στους χώρους εργασίας” (από το πρόγραμμα παράταξης της αντιπολίτευσης). Ας το κάνουμε πράξη αν αποδειχθεί εφικτό. Και τα εύσημα ας τα πάρουν άλλοι.

*Ο Κώστας Καράπαυλος είναι Τοπικός Σύμβουλος Ναυπλίου, Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis