home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της διάρρηξης ATM στην Ερμιόνη – Συνελήφθη πασίγνωστος τράπερ

Οι δράστες έχοντας ως ορμητήριο σπίτι σε περιοχή του Καματερού, αφαίρεσαν όχημα από την περιοχή του Ναυπλίου πριν διαρρήξουν το ΑΤΜ στην Ερμιόνη
Σπείρα ανατίναξη ΑΤΜ (2)

Βίντεο ντοκουμέντο έχει καταγράψει τη στιγμή της διάρρηξης ΑΤΜ στην Ερμιόνη από την σπείρα που μέλος της ήταν και ένας πασίγνωστος τράπερ, ο οποίος είχε ξανασυλληφθεί το 2021 για παρόμοια υπόθεση αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την παρέλευση του 18μηνου της προσωρινής κράτησης, καθώς μέχρι τότε δεν είχε γίνει η δίκη.

Τα μέλη της σπείρας φορούσαν λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες, προσέγγισαν ΑΤΜ παλαιού τύπου που ήταν εγκατεστημένα σε απομακρυσμένες και απόμερες περιοχές, τα ανατίναζαν, μετά τα άδειαζαν και στη συνέχεια ανέβασαν βίντεο στα social media.

Μεταξύ αυτών και ένα ΑΤΜ στην Ερμιόνη, το οποίο βρισκόταν σε χώρο σούπερ μάρκετ, διάρρηξη η οποία έχει καταγραφεί στην κάμερα.

Στα παρακάτω βίντεο καταγράφεται η δράση της συμμορίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 άτομα, που φέρονται ως μέλη της σπείρας 26, 27 και 28 ετών, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εκρήξεις, παραβάσεις σχετικά με εκρηκτικές ύλες και όπλα, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, οι τρεις συλληφθέντες είναι άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, που επιδείκνυαν ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου που δρούσαν, αδιαφορώντας ωστόσο για τη διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ.

Παράλληλα σημείωσε ότι όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν προκλητικά πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ «ξέπλεναν» τα παράνομα κέρδη τους δαπανώντας υπέρογκα ποσά μέσω της μουσικής βιομηχανίας, όπου δραστηριοποιούνταν ένα από τα μέλη της, ή μέσω στοιχηματισμού σε καζίνο.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιασθεί 10 περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ σε Εύβοια, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς και 7 κλοπές οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται στο ποσό των 710.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν ΑΤΜ παλαιού τύπου, εγκατεστημένων κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χώρους εκτός καταστημάτων τραπεζών, τα οποία συνήθως εφοδιάζονται με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από το χώρο, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα μεγάλου κυβισμού που αφαιρούσαν από τις γύρω περιοχές, ενώ στη συνέχεια, διερρήγνυαν τα μηχανήματα, με χρήση τροχού κοπής μετάλλων και, προκαλώντας έκρηξη με στέρεες εκρηκτικές ύλες, αποκτούσαν πρόσβαση στις κασετίνες φύλαξης χρημάτων τις οποίες αφαιρούσαν αυτούσιες ή μόνο το χρηματικό ποσό που περιείχαν.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησης και σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες κατά την τέλεση των πράξεων, ενώ στη συνέχεια πυρπολούσαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ή τους τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Σπείρα ανατίναξη ΑΤΜ

Ειδικότερα, πρωινές ώρες του Σαββάτου τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας ως ορμητήριο σπίτι σε περιοχή του Καματερού, αφαίρεσαν όχημα από την περιοχή του Ναυπλίου με το οποίο μετέβησαν σε περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου διέρρηξαν ΑΤΜ αφαιρώντας το ποσό των 198.515 ευρώ και διέφυγαν, εγκαταλείποντας κατά τη διαδρομή τους το όχημα αυτό.

Τα μέλη της οργάνωσης εντοπίστηκαν από αστυνομικούς κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν εντός του ορμητηρίου και συνελήφθησαν, ενώ συνολικά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οχήματα, οικίες και στο ορμητήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 206.570 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ, 1 κιλό και 518 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, πολεμικό τυφέκιο τύπου M16, πιστόλι, φυσίγγια, 4 πυροκροτητές, πυραγωγό σχοινί, εξοπλισμός αφαίρεσης οχημάτων, μεταλλικός τροχός κοπής, διαρρηκτικά εργαλεία και σπρέι χρώματος.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των δραστών, για παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού εντός της οικίας του, την οποία επισκεπτόταν συχνά ο εν λόγω δράστης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 πιστόλια και πλήθος φυσιγγίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δράσης και την εξιχνίαση περισσότερων περιπτώσεων που τυχόν εμπλέκονται, συνεχίζονται.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis