home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μια σύντομη σοκολατένια εμπειρία στις Βρυξέλλες

Σοκολάτες Βρυξέλλες2

Βρυξέλλες: Ποιος δε στάθηκε μπροστά σε ένα κουτί με πραλίνες να ζει το δράμα ποια να διαλέξει; Και όταν λέμε πραλίνες, όλοι ξέρουμε ότι εννοούμε τις βέλγικες!

Έχετε αναρωτηθεί όμως πώς δημιουργήθηκαν αυτοί οι μικροί σοκολατένιοι πειρασμοί;

Επιμέλεια κειμένου: Κων/νος Χαρ.Τζιαμπάσης

H ιστορία της σοκολάτας στο Βέλγιο μας πάει πίσω στο 1635 όταν ο Ηγούμενος του BAUDELOO στη Γάνδη αγόρασε λίγη σοκολάτα. Εκείνη την εποχή τη σοκολάτα τη χρησιμοποιούσαν οι φαρμακοποιοί ως τονωτικό.

Ένας φαρμακοποιός την έφερε και στις Βρυξέλλες.

Σοκολάτες Βρυξέλλες3
ΦΩΤΟ: Pixabay evalopezs

Όλα ξεκίνησαν από έναν φαρμακοποιό! Κι όμως! Το 1857 ο φαρμακοποιός Jean Neuhaus χρησιμοποίησε τη σοκολάτα ως επικάλυψη σε φάρμακα για να συγκαλύψει τη δυσάρεστη γεύση. Το 1912 ο Neuhaus Jr. αντικατέστησε το φάρμακο με πλούσια κρέμα και το ονόμασε πραλίνα.  

Το σημαντικό βέβαια είναι να μη μείνουμε στην ιστορία, αλλά να δοκιμάσουμε από πρώτο χέρι τις καλύτερες σοκολάτες και πραλίνες του βελγικής πρωτεύουσας!

Πρώτη στάση στο μουσείο για να μάθουμε όλη την ιστορία του κακάου (και να μας ανοίξει η όρεξη). Στο ταμείο σου δίνουν και audio guide και όλο το tour διαρκεί περίπου 1 ώρα. Από την εποχή των Μάγια και Αζτέκων μέχρι τη σημερινή, βλέπεις εργαλεία, σκεύη, μηχανές, τα πάντα. Προς την τελευταία αίθουσα έχει βάζα που δοκιμάζεις μαύρη σοκολάτα, λευκή και γάλακτος… εκεί σταθήκαμε λίγο περισσότερο! Και τέλος μια γλυκύτατη ζαχαροπλάστισσα παρουσιάζει ένα mini workshop για το πώς φτιάχνονται οι βέλγικες πραλίνες.

Στον σοκολατένιο «λαβύρινθο» των Βρυξελλών

Μετά την πρώτη γεύση, ξεκινήσαμε τη βόλτα στο κέντρο φτάνοντας στη διάσημη πλατεία Grande Place. Είναι μια από τις καλύτερες διατηρημένες πλατείες στην Ευρώπη και συγκαταλέγεται, μάλιστα, στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιά της UNESCO. Αφού βγάλετε φωτογραφίες σε αυτήν την εντυπωσιακή πλατεία που περιβάλλεται από κτίρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής με μπαρόκ προσόψεις, περίτεχνα αετώματα και πέτρινα αγάλματα, θα διαπιστώσετε ότι παντού υπάρχουν ζαχαροπλαστεία.

Σοκολάτες Βρυξέλλες
ΦΩΤΟ: Pixabay ssalae

Από τα πιο διάσημα το Neuhaus φυσικά, που μπήκα και πήρα μερικές πραλίνες! Ναι, λιώνουν στο στόμα και αισθάνεσαι την ξεχωριστή ποιότητα. Πιο δίπλα το γνωστό σε όλους μας Godiva, στο οποίο αν πετύχετε κάποια προσφορά στις σοκολάτες, να τις πάρετε… είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε! Σε μια στοά διαπιστώσαμε ότι ήταν πάλι συγκεντρωμένα πολλά brands. Εκεί θέλησα να δοκιμάσω τη ζεστή σοκολάτα από τον πολυβραβευμένο Pierre Marcolini. Μου έδωσαν μαζί και μια μικρή πραλίνα! Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη ζεστή σοκολάτα γιατί ήταν πράγματι εξαιρετική. Είχα τέτοια χαρά που πνίγηκα!

Η έρευνα συνεχίστηκε με επίσκεψη μέσα στο vintage La Belgique Gourmande. Έχουν συγκεντρώσει εκτός από σοκολάτες και πολλά άλλα γλυκίσματα, όλα βέλγικης παραγωγής.

Άλλο ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο – σοκολατερί είναι η Mary από το 1919 που κατέχει και τον τίτλο Belgian Royal Warrant Holder. Χειροποίητες τρούφες, πραλίνες με γέμιση καραμέλα, ganache, όλα εξαιρετικής ποιότητας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να δοκιμάσεις κάτι σοκολατένιο στις Βρυξέλλες και να μη σ’ αρέσει! Ακόμα και από το super market μπορείτε να προμηθευτείτε πολύ ωραίες σοκολάτες, όπως η Galler και η Cotedor.

Πριν ετοιμαστούμε για την επιστροφή, περάσαμε για μια φωτογραφία και από το διάσημο άγαλμα- σιντριβάνι, Manneken Pis. Το οποίο φυσικά έχει μια τεράστια γκαρνταρόμπα με διάφορα ρούχα και εμείς το πετύχαμε όντως ντυμένο. Εννοείται ότι θα το βρείτε και στη σοκολατένια του εκδοχή σε πολλά καταστήματα!

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis