home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Επίδομα ρεύματος: Τα απαραίτητα στοιχεία για τις αιτήσεις, οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Το νέο επίδομα που αντικαθιστά οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν θα πληρωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό
Λογαριασμός ρεύματος

Τελειώνουν από τον Ιανουάριο του 2024 οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και ξεκινάει ένας νέος κύκλος στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης τη νέα χρόνια. Ο λόγος για το επίδομα ρεύματος σε όσους θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση τον χειμώνα. Τονίζεται ότι η επιδότηση θα καλύψει το τρίμηνο Ιανουάριο-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2024, αφορά τους ευάλωτους και θα φτάνει το ανώτερο τα 480 ευρώ.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει δώσει τις λεπτομέρειες για το πότε, ποιοι και πώς θα κάνουν αίτηση.

Στα σημαντικά που πρέπει να τονιστούν, είναι ότι η αίτηση γίνεται στην πλατφόρμα myθέρμανση και όχι στο gov.gr, ο υπολογισμός γίνεται με τις βαθμοημέρες -όπως και στο επίδομα θέρμανσης- ενώ η πληρωμή δεν θα γίνει στην τράπεζα του δικαιούχου, αλλά με έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν και στο επίδομα θέρμανσης.

Υπογραμμίζεται, πως για να πάρετε επίδομα ρεύματος, δεν θα πρέπει να έχετε πάρει επίδομα θέρμανσης για κανένα άλλο καύσιμο (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, πέλετ, ξύλα κ.α.). Επίσης, εξαιρούνται όσοι εγγεγραμμένοι στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ).

Κατά μέσο όρο, τα ποσά επιδοτήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα υπολογίζονται στα 60 ευρώ ανά μήνα και το ελάχιστο θα είναι στα 45 ευρώ.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός – Τα ποσά

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι αγγίζουν τα 1,2 εκατ. σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ρόλο «κλειδί» θα παίξει στο νέο σύστημα ο χάρτης με τους 12.000 συντελεστές των βαθμοημερών που κατατάσσουν την χώρα σε ζώνες και ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με την ΕΜΥ για το επίδομα θέρμανσης.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Τα απαραίτητα στοιχεία για αίτηση

  • Το ρολόι για το οποίο ο καταναλωτής ζητά επιδότηση θα πρέπει να αντιστοιχεί σε πρώτη κατοικία
  • Θα πρέπει να συμπληρώσει ο καταναλωτής το ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο, τον Αριθμό Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος στην πλατφόρμα MyΘέρμανση
  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Οι δικαιούχοι – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου σε 1,2 εκατ. και είναι όσοι/όσες πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,
  • κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και
  • αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis