home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Α. Πουλάς: Η κλιματική κρίση και η πολιτική προστασία χρειάζονται άμεσα έργα και όχι μόνο λόγια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης πρέπει να αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα.
Ανδρέας Πουλάς

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Κυρώσεις Συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση των καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης πρέπει να αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση όμως έχει μάθει να διαχειρίζεται τα δύσκολα θέματα με τρόπο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επιχειρώντας παράλληλα να μειώσει τους κοινωνικούς κραδασμούς και τις δυσαρέσκειες μέσω της κρατικής αρωγής.

Ενώ προ δύο μηνών ο κύριος Πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο εθνικό σχέδιο κινδύνων και καταστροφών και τον καθορισμό εθνικής στρατηγικής για την κλιματική κρίση καθώς και σημαντικές παρεμβάσεις στο νόμο 4662/2020, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα νεότερο.

Ακούσαμε χθες τον Υφυπουργό να εξαγγέλλει προσλήψεις, ταχύτερες διαδικασίες για την προμήθεια σωστικών μέσων, οχημάτων πυροσβεστικής, αεροπλάνων μέσω του Αιγίς και πραγματικά αναρωτιέμαι. Τόσο καιρό τι κάνατε; Δεν ξεκινήσατε να κυβερνάτε τη χώρα χθες. Οι πολίτες έχουν χορτάσει εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες στην πολιτική προστασία και όχι μόνο λόγια.

Σήμερα τελειώνει η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας το οποίο θα καταθέσετε στη Βουλή. Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη τα σχόλια των φορέων που έχουν υποβληθεί; Γιατί υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για την μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματική Κρίσης.

Αναμένουμε από την πλευρά της κυβέρνησης προτού καταθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο να προχωρήσει σε διάλογο για τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη για την μακροχρόνια αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Αναμένουμε με αγωνία ένα νέο νομοθέτημα για την πολιτική προστασία που με γενναιότητα θα περιλαμβάνει τις αλλαγές.

Και αναμένουμε απαντήσεις στα εξής καίρια ερωτήματα:

  • σε ποιο στάδιο βρίσκεται η χρηματοδότηση των δεκατριών κτιρίων για την στέγαση των κέντρων συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας;
  • πότε θα γίνουν οι προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα που ανακοινώσατε χθες στην Επιτροπή της Βουλής και τι μέτρα θα λάβετε ώστε να ολοκληρωθεί η ομογενοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος;
  • ποια και πόσα αντιπλημμυρικά έργα εξελίσσονται αυτήν την στιγμή σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας από τους δήμους, τις περιφέρειες και το υπουργείο υποδομών και πότε θα ολοκληρωθούν;
  • τι σκοπεύετε να κάνετε με τα δασαρχεία; Θα αποκτήσουν τον ρόλο που απαιτείται στην αντιπυρική προστασία;

Οι πολίτες δεν περιμένουν από την κυβέρνηση άσκοπες συζητήσεις, ανώφελες συνεδριάσεις και λόγια παρηγοριάς μετά εορτής, δηλαδή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές.

Οι πολίτες θέλουν έγκαιρη και προληπτική προστασία, ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι ζωές και οι περιουσίες τους.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis