home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χαβούζι – Παλαιό Τελωνείο: Πολιτιστική διαδρομή ως μία πολυδιάστατη προοπτική για τη Μεσσήνη

Δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από αυτά τα δύο μνημεία θα τονώσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και θα σηματοδοτήσουν τον σχεδιασμό για την υλοποίηση μιας Πολιτιστικής Διαδρομής
ΜΕΣΣΗΝΗ (3)

Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» αποτελούν εξαιτίας της δυναμικότητας τους και των προοπτικών τους έναν σημαντικό παράγοντα αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της καλλιέργειας πνεύματος αναδημιουργίας ενός τόπου.

Αρκετά διαδεδομένες στην Ευρώπη και σταδιακά στην χώρα μας, οι Πολιτιστικές Διαδρομές κερδίζουν έδαφος, αποτελούν προϋπόθεση για την επισκεψιμότητα ενός τόπου, αλλά αναβαθμίζουν και την σχέση των πολιτών με τον τόπο τους.

Θεωρώ λοιπόν πως το Χαβούζι ένα σημείο ιστορικής αναφοράς κοντά στο κέντρο της πόλης της Μεσσήνης και το Παλαιό Τελωνείο που «δεσπόζει» στην απόληξη της πόλης στο παραλιακό μέτωπο, μπορούν να ενταχθούν στον Σχεδιασμό Πολιτιστικής Διαδρομής μέσα από σοβαρή μελέτη βασισμένη στην ιστοριογραφία και με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Με απλά λόγια: Το Χαβούζι πρέπει να αξιοποιηθεί να υπάρξει μέριμνα και να πλαισιωθεί από κατάλληλες σημάνσεις και με ήπιες παρεμβάσεις να αποτελέσει χώρο υποδοχής και φιλοξενίας.

Για το Παλαιό Τελωνείο ήδη έχουν γίνει σοβαρά βήματα και αναμένουμε τις εξελίξεις για την διάσωση του. Ωστόσο η τοπική κοινωνία με την συνδρομή της αυτοδιοικησης και εδώ αποσκοπεί η δική μου ταπεινή παρέμβαση πρέπει να στρέψει το βλέμμα στην νοητή και πρακτική σύνδεση των δυο μνημείων.

ΜΕΣΣΗΝΗ

Δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από αυτά τα δύο μνημεία θα τονώσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και θα σηματοδοτήσουν τον σχεδιασμό για την υλοποίηση μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που θα προσελκύσει και επισκέπτες από την Ελλάδα ακόμη και το εξωτερικό καθώς υπάρχει πάντα έντονο ενδιαφέρον για την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας από τους εκατοντάδες τουρίστες που διαμένουν σε κοντινές τουριστικές μονάδες και συνδυάζουν ακόμη και την βόλτα με το ποδήλατο και την εξερεύνηση.

Γιάννης Λάσκαρης,
Δημοτικός Σύμβουλος,
Μέλος ομάδας «Αρχιτεκτονικών Διαδρομών Μεσσήνης».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis