home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καλαμάτα: Με νοθευμένο ελαιόλαδο ξεγελούν τους καταναλωτές – Τι έδειξαν τα εργαστήρια

Μεγάλες διαστάσεις στη νόθευση ελαιολάδου με πάνω από 10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις – Πώς γίνεται η ανάμιξη
Ελαιόλαδο (1)

Πάνω από δέκα περιπτώσεις νοθευμένου ελαιολάδου έχουν καταγραφεί στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Καλαμάτα το τελευταίο διάστημα, με το φαινόμενο να λαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο-βιοτεχνολόγο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτη Κατσαρή, που μίλησε στο best-tv, αναμιγνύουν το φρέσκο ελαιόλαδο με παλαιότερα ή με σπορέλαιο.

«Ρίχνουν μια μικρή ποσότητα από φρέσκο ελαιόλαδο και αναμιγνύουν με ένα περσινό-προπέρσινο υποβαθμισμένο, πιθανότατα σπορέλαιο. Αυτό που κάνουν είναι δύσκολο να ανιχνευτεί γευσιγνωστικά. Αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει χημική ανάλυση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βιοτεχνολόγος.

Παράλληλα προσθέτει πως «η οξύτητα που όλοι μετράνε, στην ουσία δεν λέει τίποτα. Μπορεί να είναι ένα ελαιόλαδο 2-3 ή/και 4 χρόνων, αλλά επειδή είχε αρχικά χαμηλή οξύτητα, συνεχίζει να έχει χαμηλή οξύτητα».

Καταληκτικά ο Παναγιώτης Κατσαρής υπογραμμίζει ότι περιπτώσεις υποβαθμισμένων ελαιολάδων, έχουν αποκαλυφθεί και σε τυποποιημένα ελαιόλαδα τους τελευταίους μήνες. Συστήνει να κοιτούν οι καταναλωτές συσκευασίας, όχι της λήξης.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις νόθευσης του ελαιόλαδου και πώλησης μέσω διαδικτύου ή σε λαϊκές – υπαίθριες αγορές.

Η ΕΛ.ΑΣ σε πολλές των περιπτώσεων επεμβαίνει και συλλαμβάνει τους δράστες, που στις περισσότερες των περιπτώσεων φέρουν τενεκέδες 5 κιλών λαδιού, που όμως δεν είναι ελαιόλαδο, και σε καμία περίπτωση παρθένο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κατά την παράνομη πώλησή του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis