home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πελοπόννησος: Ποιες περιοχές αποκτούν αντικειμενικές αξίες το 2024

2.000 περιοχές της χώρας μπαίνουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, βάζοντας «φωτιά» στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αυξηθεί έως και 200%

Οικονομικές παρτίδες µε την Εφορία ανοίγουν οι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων οικοπέδων, εξοχικών κατοικιών και ακινήτων-φιλέτων σε πάνω από 2.000 περιοχές της χώρας, που μπαίνουν πρώτη φορά από το 2024 στο αντικειμενικό σύστημα, βάζοντας «φωτιά» στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αυξηθεί έως και 200%.

Σύμφωνα µε τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 180 – 200 εκατ. ευρώ θα είναι τα παραπάνω έσοδα που θα έρθουν στα κρατικά ταμεία, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε οικισμούς εκτός σχεδίου, µε αποτέλεσμα να µην υπάρχουν αξιόπιστα συγκριτικά στοιχεία για την αξία των κτισμάτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων και ως εκ τούτου να υποφορολογούνται.

Έτσι, µε τις νέες αντικειμενικές αξίες θα καταργηθεί το σημερινό καθεστώς µε τον κατά προσέγγιση και σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετο προσδιορισμό των τιμών της Εφορίας και οι ιδιοκτήτες και αγοραστές θα καταβάλλουν τους φόρους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι µε ανάλογης αξίας ακίνητα εντός του αντικειμενικού συστήματος.

Οι περιοχές της Πελοποννήσου που εντάσσονται

Σύμφωνα µε τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας, μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στον αστερισμό των αντικειμενικών αξιών οι τελευταίες 2.167 περιοχές που αντιστοιχούν στο 1,5% της επικράτειας και εντοπίστηκαν µέσω της τελευταίας απογραφής από τη Στατιστική Αρχή το 2021.

Όσο αφορά την Πελοπόννησο, αντικειμενικές αξίες αποκτούν:

  • Αχαΐα: όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών ∆ιακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.
  • Μεσσηνία: όλες οι παραλιακές περιοχές µέχρι και το Καλό Νερό.
  • Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως και η Αρχαία Ολυµπία.
  • Κορινθία: οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθµίων.

Να σημειωθεί πως έχουν ανακοινωθεί μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες σε αρκετές ακόμα περοχές της Πελοοοννήσου, όπως το Ναύπλιο.

Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει τους αντίστοιχους φόρους:

  • ΕΝΦΙΑ (άλμα έως 200%).
  • Φόρος μεταβίβασης (επί της αντικειμενικής τιμής —> φόρος με συντελεστή 3% από το πρώτο ευρώ) *εκτός αν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Οι φόροι γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Οι ειδικοί φόροι και τέλη (π.χ. το δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) (ΤΑΠ).
  • Τα πρόστιμα (πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης και κατασκευής αυθαιρέτων κτισμάτων και οι εισφορές 10%-50% σε γη και έως 25% σε χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis