home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Στην Παλαιόχουνη ο Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Πελοπόννησο που αλλάζει τη ζωή της»

«Η νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων ανακουφίζει τους φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνιά της
Μητσοτάκης Παλαιόχουνη εργοστάσιο

Την πρότυπη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας εγκαινίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μια μια σπουδαία ημέρα για την Πελοπόννησο που αλλάζει την ζωή της».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι αυτή η μονάδα που τυπικά εγκαινιάζεται ήδη «ανακουφίζει τους φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ που συνεπάγονταν τα υπέρογκα πρόστιμα της ΕΕ και θα προσφέρει φθηνή ενέργεια για δευτερογενές καύσιμο. Θα αναβαθμιστεί επίσης η οικονομική ζωή με πολλές νέες θέσεις εργασίας».

«Ανήκουν συγχαρητήρια σε έναν άνθρωπο, τον Παναγιώτη Νίκα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ στη συνέχεια πέρασε στο νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό και το έργο που έχει μπροστά του να επιτελέσει με την ανάληψη των καθηκότων του.

Ξενάγηση στο εργοστάσιο

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων από στελέχη της εταιρείας διαχείρισης.

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολιδας Γιάννης Μαντζούνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης και Αναστάσιος Γανώσης, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, υπουργοί της Κυβέρνησης κ.α.

Πρόκειται για ένα έργο που αγγίζει τα 167 εκατομμύρια ευρώ. Λειτουργεί βάση της κυκλικής οικονομίας με ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης στη συγκεκριμένη ομάδα παράγεται πράσινη ενέργεια που εξυπηρετεί 6.000 νοικοκυριά. Ως μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων έχει το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ήδη έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την Πελοπόννησο με τη λειτουργία των τριών πλέον μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων Παλαιοχούνη, Καλλιρόη, Σκάλα και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης για τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μητσοτάκης: Έργα 600 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Πόρους της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Παλαιόχουνη σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Όπως είπε, το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, τώρα λειτουργούν 11, ενώ 16 είναι υπό κατασκευή και έρχονται άλλες 10 το 2024.

«Την αναβάθμιση της καθαριότητας θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της καθημερινότητας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, συγχαίροντας τον απερχόμενο περιφερειάρχη για την επίλυση όπως είπε ενός πολύ σημαντικού προβλήματος. «Έχει δίκιο ο περιφερειάρχης να θυμάμαι την επίσκεψή μου απ’ όταν ήμουν υπεύθυνος για τα περιβαλλοντικά θέματα στη ΝΔ. θερμά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα, που σφράγισε την θητεία του με την επίλυση ενός ζητήματος που ταλανίζει για χρόνια την περιοχή. Τώρα η σκυτάλη περνά στο νέο Περιφερειάρχη και είμαι σίγουρος πως θα βάλει το δικό του λιθαράκι. Ο καθαρός αέρας δεν ξεχωρίζει παρατάξεις όπως και η τιμή του ρεύματος, αλλά και η εικόνα των βρώμικων πόλεων που ήταν ντροπή για όλους μας».

Παλαιόχουνη εγκαίνια Μητσοτάκης (12)

Οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως το έργο αποφασίστηκε το 2013, ξεκίνησε το 2021 και εντός δύο ετών η Τέρνα Ενεργειακή παρέδωσε την πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακής, Γιώργος Αγραφιώτης (και διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου – ο φορέας του ΣΔΙΤ), ανέφερε ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας της η μονάδα λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, παράγει λιγότερο υπόλειμμα, κάνει μεγαλύτερη ανακύκλωση και παράγει περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 152 εκατ. ευρώ με 62,5 εκατ. επιδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία αφορά στην κατασκευή και λειτουργία:

  • Τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων/έτος
  • 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Μητσοτάκης Παλαιόχουνη εργοστάσιο 4

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ βρίσκονται σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία (οι δύο τελευταίες θα λειτουργήσουν κανονικά το 2024, καθώς σήμερα είναι σε μεταβατική λειτουργία) και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.

Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία, θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Φωτογραφίες: anagnostis

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis