home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΑυτοδιοίκηση

Γορτυνία: Μέχρι 50.000 ευρώ μπορεί να φθάσει το πρόστιμο για το έθιμο του αλωνίσματος στο Βαλτεσίνικο

10.000 χιλιάδες ευρώ για καθένα από τα πέντε άλογα που χρησιμοποιήθηκαν στην εκδήλωση αναπαράστασης, προτείνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

10.000 χιλιάδες ευρώ για καθένα από τα πέντε άλογα που χρησιμοποιήθηκαν στην εκδήλωση αναπαράστασης του εθίμου του Αλωνίσματος στο Βαλτεσίνικο του Δήμου Γορτυνίας, στην Αρκαδία, προτείνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Το συνολικό πρόστιμο για τη διοργανώτρια δημοτική επιχείρηση θα μπορούσε να φθάσει τις 50.000 ευρώ, εφόσον τελικά επιβληθεί.

Ειδικότερα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατόπιν αιτήματος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών προέβη σε έλεγχο με αντικείμενο α) την τήρηση ή μη των προϋποθέσεων κατά τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Αναπαράσταση του εθίμου του αλωνίσματος» που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2023 σε Δήμο της Π.Ε Αρκαδίας και β) την εξέταση της ενδεχόμενης κακοποίησης των ζώων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Διαπιστώσεις κατά τον έλεγχο

Όπως αναφέρει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων της διοργάνωσης της εκδήλωσης ο δήμος δεν μερίμνησε για:

  • α) την αδειοδότηση της εκδήλωσης «Αναπαράσταση Παραδοσιακού Αλωνίσματος» την οποία διοργάνωσε η αρμόδια δημοτική επιχείρηση στην τοπική κοινότητα του δήμου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, β) τη σύνταξη έκθεσης από κτηνίατρο προ της εκδήλωσης η οποία κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο πριν την έγκριση της εκδήλωσης και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασής του, γ) την υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και δ) τη σύνταξη νέας έκθεσης από τον/την επιβλέποντα/επιβλέπουσα κτηνίατρο μετά το πέρας της εκδήλωσης στην οποία επιβεβαιώνεται ότι δεν παραβιάστηκε η ευζωία των αλόγων που συμμετείχαν.
  • Η αρμόδια δημοτική επιχείρηση ως υπεύθυνος φορέας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Αναπαράσταση Παραδοσιακού Αλωνίσματος» η οποία πραγματοποιήθηκε στην τοπική κοινότητα, προέβη στη χρησιμοποίηση πέντε (5) αλόγων χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4830/2021 (Α’ 169). Σύμφωνα με τις διατάξεις για τη χρησιμοποίηση ζώου στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, συγκεκριμένα πρόστιμο ποσού 10.000,00 € για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο. Στην εν λόγω εκδήλωση χρησιμοποιήθηκαν πέντε (5) άλογα, οπότε το διοικητικό πρόστιμο που πρέπει να επιβληθεί στη δημοτική επιχείρηση ανέρχεται στο ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €).

Η αυτοψία των κτηνιάτρων

Ως προς την κακοποίηση των ζώων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. ύστερα από την πραγματοποίηση αυτοψίας που διενήργησαν κτηνίατροί της, μεταγενέστερα της εκδήλωσης, σε άλογα που κατόπιν υποδείξεως των ιδιοκτητών τους από το οικείο Α.Τ. της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν στην εκδήλωση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κακοποίηση των παραπάνω ζώων.

Αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες κατά του Δημάρχου, καθόσον αυτός δεν μερίμνησε για την αδειοδότηση της εκδήλωσης «Αναπαράσταση Παραδοσιακού Αλωνίσματος» την οποία διοργάνωσε η δημοτική επιχείρηση στην τοπική κοινότητα του συγκεκριμένου δήμου. Αντίγραφο της εν λόγω έκθεσης Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν.

Τέλος, προτάθηκε προς το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών:

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που αναφέρεται στις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 45 του ν. 4830/2021 (Α’ 169) με την οποία θα καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο και τη διαδικασία είσπραξης, διάθεσης και αναπροσαρμογής των προστίμων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 35 του ίδιου νόμου, καθόσον Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, με το α.π. 77341/18.09.2023 έγγραφό της (α.π. εισερχομένου Ε.Α.Δ. 38964 ΕΙ 2023/19.09.2023) γνωστοποίησε στην Ε.Α.Δ. ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ώστε να μπορούν να επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button