home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Πώς έφθασε να σωριαστεί η μνημειακή «χουρμαδιά του Καποδίστρια»

Το δέντρο του οικήματος «Αμυμώνη» με ιστορία περίπου 200 ετών είχε καταχωρηθεί στον πίνακα των 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων.
Χουρμαδιά Ναύπλιο Καποδίστριας (4)

Ένα ιστορικό δέντρο για το Ναύπλιο δεν υπάρχει πια, καθώς ξεριζώθηκε η «χουρμαδιά του Καποδίστρια» το απόγευμα του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Ο λαβωμένος φοίνικας – χουρμαδιά του οικήματος «Αμυμώνη» με μία ιστορία περίπου 200 ετών, σωριάστηκε χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.

Σύμφωνα με την παράδοση, το δέντρο αυτό φυτεύθηκε περί το 1830 από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Μάλιστα η χουρμαδιά έχει καταχωρηθεί στον πίνακα των 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων.

Χουρμαδιά Ναύπλιο Καποδίστριας (5)
Χουρμαδιά Ναύπλιο Καποδίστριας (3)

Η ιστορία του δέντρου και οι πληγές

Ο μνημειακή χουρμαδιά για περίπου δύο αιώνες βρισκόταν απέναντι από τα «Πέντε Αδέλφια», στην έπαυλη «Αμυμώνη», η οποία κάποτε ανήκε στον ποιητή Θεόδωρο Κωστούρο.

Σύμφωνα με το θρύλο, το δέντρο φύτεψε ο Ιωάννης Καποδίστριας συμβολικά ταυτόχρονα με τη δημιουργία του ελληνικού κράτος.

Χουρμαδιά
Το δέντρο από ελαιογραφία του Peytier το 1836

Είχε υποστεί ζημιές, κατά το βομβαρδισμό του λιμανιού του Ναυπλίου το 1941 από τα γερμανικά στούκας, όπου ένα βλήμα είχε καρφωθεί στον κορμό του.

Τη δεκαετία 1975-1985, το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε 51 περιοχές ή μεμονωμένα δέντρα ως διατηρητέα μνημεία της φύσης. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η χουρμαδιά του Ναυπλίου.

Τα τελευταία χρόνια είχε απομείνει ένα μέρος του κορμού ο οποίος θύμιζε τηλεγραφόξυλο.

Το δέντρο υπέστη σοβαρή ζημιά τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου του 2008, όπου είχε κοπεί στα δυο από ανεμοθύελλα, στο σημείο της πληγής του.

Απ’ ότι φαίνεται η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη μετά από τόση ταλαιπωρία που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Χουρμαδιά Ναύπλιο Καποδίστριας (2)
Χουρμαδιά Ναύπλιο Καποδίστριας (1)
Χουρμαδιά Ναύπλιο Καποδίστριας
Φώτο; fb (ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ-ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ-ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ διαχρονικά και λαογραφικά / Γεωργιος Στυλιανου Γκιντωνης)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis