home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ένας φυσικός παράδεισος στην ορεινή Κορινθία, ομορφιά που κόβει την ανάσα

Η Λίμνη Δόξα εντυπωσιάζει στα 900 μέτρα υψόμετρο – Αλπικό τοπίο στη μικρή «Ελβετία» της Κορινθίας
Λίμνη Δόξα 9

Περίπου 2 ώρες από το Ναύπλιο και σε υψόμετρο 900 μέτρων, η τεχνητή λίμνη Δόξα βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας και η κατασκευή της στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα της περιοχής. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τη δημιουργία ενός φράγματος μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή.

Κατά το παρελθόν η λίμνη είχε πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο του Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Μοναδικό φυσικό τοπίο

Η Δόξα, παρότι τεχνητή, θεωρείται μία από τις ομορφότερες ορεινές λίμνες της Ελλάδας, καθώς τα χειμερινά χρώματα του δάσους που καθρεφτίζονται στα σμαραγδένια νερά της δημιουργούν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Πλέον η λίμνη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοτουριστικό αξιοθέατο.

Τριγύρω από τη λίμνη καθρεφτίζονται τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας, δάση ελάτης και μαυρόπευκων τα οποία ενώνεται με μεικτά δάση βελανιδιών, καστανιών, φτελιών και κοκκορεβυθιών. Σε κάποια σημεία της όχθης, δημιουργούνται μικρά λιβάδια στα οποία υψώνονται μεγάλες βελανιδιές, πλατάνια, ιτιές και λεύκες.

Λίμνη Δόξα (7)
Φώτο: anagnostis

Ο Άγιος Φανούριος μέσα σε ένα Αλπικό τοπίο

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ενώ πιο παλιά υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.

Το μέρος θυμίζει αλπικό τοπίο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι την ονομάζουν «Κορινθιακή Ελβετία» και η περιγραφή αυτή δεν απέχει πολύ από την εικόνα που θα έχουν οι επισκέπτες της.

Απολαμβάνοντας τη φύση και τοπικές λιχουδιές

Είτε με αυτοκίνητο, είτε με ποδηλατάδα, είτε με μια βόλτα πάνω σε άλογο, ακόμα και με πεζοπορία, το φυσικό τοπίο δε γίνεται να περάσει απαρατήρητο.

Όσοι επισκεφθούν την περιοχή θα δουν τους παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι στήνουν από νωρίς πάγκους με τοπικά προϊόντα, όπως τα ξακουστά όσπρια Φενεού, μέλι, τυρί και προζυμένιο ψωμί.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis