home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Στην Αργολίδα κόβονται ακατάλληλα πορτοκάλια και βγαίνουν αποπρασινισμένα στην αγορά

Η Incofruit Hellas συνιστά την προσοχή για ατυποποίητα και ανώριμα πορτοκάλια, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχων στην περιφέρεια Πελοποννήσου
Πορτοκάλια πράσινα

Σε κίνδυνο δυσφήμισης της ποιότητας τους μπαίνουν τα ελληνικά πορτοκάλια, καθώς από την περασμένη εβδομάδα, αν όχι και νωρίτερα, έχει παρατηρηθεί συγκομιδή ανώριμων πορτοκαλιών από διάφορα κτήματα και η χωρίς τυποποίηση τους αποστολή στην αγορά, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, στην Αργολίδα.

Ακόμα και αυτά που περνάνε από τη διαδικασία του αποπρασινισμού, είναι σε τόσο ακατάλληλη στιγμή κομμένα που βγαίνουνε κίτρινα. Σύμφωνα με τοπικούς, εμπορικούς κύκλους τα πορτοκάλια που κόβονται έχουν σάκχαρα πάνω στο δέντρο στο 8, ενώ θα έπρεπε να έχουν κατ’ ελάχιστο 10. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Φρουτονέων, μέχρι στιγμής τα πορτοκάλια αυτά κατευθύνονται σίγουρα στην εγχώρια αγορά, αν και δεν είναι απίθανο να προορίζονται και για εξαγωγή.

Παρέμβαση από τον Incofruit

Για το σημαντικό αυτό θέμα παρενέβη με επιστολή του στον Γενικό Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπ.Α.Α.Τ. ο Incofruit Hellas. Ανάμεσα σε άλλα η επιστολή σημειώνει πως, όπως είναι γνωστό τα εξαγόμενα και αποστελλόμενα σε άλλα Κ-Μ της Ε.Ε νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα διέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία περί υποχρεωτικής τυποποίησης.

Επίσης είναι γνωστό ότι σε πολλά προϊόντα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται «έμποροι» (Έλληνες, Bαλκάνιοι ακόμη και Ιταλοί) που τα διακινούν ατυποποίητα κατ’ ευθείαν από τον αγρό χωρίς προστιθέμενη αξία σε βάρος της φήμης των προϊόντων και του υγιούς εξαγωγικού εμπορίου.

Παρά τις επανειλημμένες κατά καιρούς επισημάνσεις για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, παρατηρείται διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και στην αρξάμενη εμπορική περιόδο 2023/24 ακόμη και στα ανώριμα-πράσινα εσπεριδοειδή, κυρίως πορτοκάλια σήμερα. 

Αναμένεται δε και στα μανταρίνια, κατ’ ευθείαν απ τον αγρό από Έλληνες, Ιταλούς, Βούλγαρους κ.α «εμπόρους» (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση». 

Συγκομίζονται πράσινα με σκοπό τον αποπρασινισμό ή βαφή τους, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα, ενώ πληρώνονται με μετρητά και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης εντός μεγάλων περιεκτών συσκευασίας τους.

Είναι γνωστό ότι βάσει του Καν.543/2011 σε ότι αναφορά τις προδιαγραφές ποιότητος των εσπεριδοειδών προβλέπεται:

Απαιτήσεις ωρίμασης

Τα εσπεριδοειδή πρέπει να έχουν φθάσει σε κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης και βαθμό ωρίμασης, λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων όσον αφορά την ποικιλία, την περίοδο συλλογής. και τη ζώνη παραγωγής.

Το στάδιο ωρίμασης των εσπεριδοειδών ορίζεται από τις ακόλουθες παραμέτρους που αναφέρονται για κάθε κατωτέρω είδος.:

  • ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό,
  • ελάχιστη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά, δηλ. ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρο,
  • ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα ( 1 ),
  • χρωματισμό

Ο χρωματισμός, πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε κατά το πέρας της κανονικής. ανάπτυξης του. τα εσπεριδοειδή να αποκτήσουν, στον τόπο προορισμού, τον κανονικό χρωματισμό της ποικιλίας.

Ο Incofruit Hellas απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια ελέγχων τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου που οι τοπικές αρχές, παρά το γεγονός ότι το γνωρίζουν, περιέργως δεν επιλαμβάνονται, όσο και στις λοιπές παραγωγικές περιφέρειες της χώρας τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς και στα σημεία εξόδου, των λιμένων Πατρών και Ηγουμενίτσας και των οδικών αρτηριών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis