home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πουλάς: Καμία διάθεση άμεσης επίλυσης των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν δείχνει η κυβέρνηση

Τι τονίζει για το πρόβλημα ο Βουλευτής Ν. Αργολίδας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Πυροσβεστικό σώμα (1)

Καμία διάθεση άμεσης επίλυσης των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν δείχνει η κυβέρνηση, τονίζει ο Βουλευτής Ν. Αργολίδας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Ανδρέας Πουλάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Πουλάς:

«Πολλά λόγια και ελάχιστα έργα έχει να επιδείξει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την επίλυση σοβαρών ζητημάτων στην οργάνωση και λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρά την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του ΠΣ, λόγω της συχνότητας των έντονων καιρικών φαινομένων και της έκτασης των φυσικών καταστροφών, οι όποιες διαδικασίες είναι βραδύες, και η έλλειψη σχεδιασμού εμφανής, με αποτέλεσμα οι δυσλειτουργίες του να παραμένουν άλυτες, σαμποτάροντας ουσιαστικά την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα.

Ειδικότερα, από την σχετική απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού προς τον βουλευτή Αργολίδας και Υπεύθυνου του ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ανδρέα Πουλά και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκύπτουν τα εξής απογοητευτικά συμπεράσματα:

Αναφορικά με την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος, το Υπουργείο επικαλέστηκε το προ έτους προεδρικό διάταγμα που αύξησε τις οργανικές θέσεις κατά 3.630, χωρίς όμως να θέσει χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των500 θέσεων πυροσβεστών που η κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά. Αντίθετα, διέψευσε τις προσδοκίες εναποθέτοντας τις όποιες προσλήψεις στις καλένδες καθώς οι κενές οργανικές θέσεις, «δεν θα καλυφθούν εφάπαξ, αλλά σταδιακά κατά τα επόμενα έτη, με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση», ενώ αναπάντητο άφησε το ερώτημα αν θα προβλεφθεί σε αυτή τη διαδικασία η μοριοδότηση των εποχικών πυροσβεστών ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, καθώς και εθελοντών πολιτικής προστασίας που είναι εκπαιδευμένοι πιστοποιημένοι από το Π.Σ..

Εν συνεχεία το Υπουργείο αναφέρθηκε θολά και αόριστα στη δήθεν «εν μέρει» ομογενοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενο εναρμόνιση των καθηκόντων των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με τα αντίστοιχα του πυροσβεστικού προσωπικού, χωρίς όμως να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην επιχειρησιακή, λειτουργική και εκπαιδευτική εναρμόνιση του υπηρετούντος προσωπικού.

Για την τροποποίηση του ν. 4662/ 2020 οι διατάξεις του οποίου αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία τελεί εν εξελίξει χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμαγια την ολοκλήρωση και κατάθεση του σχετικού νομοθετήματος προς ψήφιση, αποφεύγοντας και στην περίπτωση αυτή να δώσει την όποια συγκεκριμένη, σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση.

Ομοίως, θολή και αόριστη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ήταν η αναφορά του Υπουργείου στη διαδικασία αφενός μεν εξέτασης έκδοσης σχετικού π.δ/τος, για τις δραστηριότητες του ένστολου προσωπικού που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες, αφετέρου δε υλοποίησης των προβλεπόμενων στον ν. 3850/ 2010 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 84), για δραστηριότητες που δεν παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες στο πλαίσιο προστασίας της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της υπερεργασίας ως προς τη μισθοδοσία των συμβασιούχων πυροσβεστών στην απάντησή του ο Υφυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4354/ 2015 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 176), στο Άρθρο 20 του οποίου ρυθμίζεται η Αποζημίωση για εργασία καθ΄ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου – Αποζημίωση για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου.

Τέλος, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ως ελάχιστη ανταπόδοση στο κρίσιμο κοινωνικό ρόλο που επιτελούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας και ακραίων καιρικών φαινομένων ο υφυπουργός ουδέν νεότερο ανακοίνωσε, θυμίζοντας μας απλώς ότι «οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις ειδικότητες που προβλέπονται στην ισχύουσα υπ’ αριθ. Φ.10221/ οικ.26816/929/ 02.12.2011 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες» (Φ.Ε.Κ. Β’ – 2778)».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis