home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Lemon στο Άργος: Το ντουέτο της παράστασης μοιράζεται τις σκέψεις του – «Μας αρέσει ο κόσμος έτσι όπως είναι;»

Ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας μοιράζονται τις σκέψεις τους στον Αναγνώστη Πελοποννήσου – Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο Silo Art Factory η παράσταση
lemon @ argos interview anagnostis peloponnisou 3

Προς ένα ακόμη sold-out οδεύει η site-specific παράσταση Lemon για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900, που έρχεται στο Άργος και το Silo Art Factory την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου!

Το ντουέτο του Lemon, ο Μελαχρινός Βελέντζας (ηθοποιός, πιανίστας και καλλιτεχνικός παραγωγός του Lemon) που υποδύεται τον 1900 και ο Γιώργος Δρίβας που υποδύεται τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ, μοιράζονται στον Αναγνώστη Πελοποννήσου τις σκέψεις τους για τα 5 χρόνια πορείας της παράστασης, την οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 16.000 θεατές σε πρωτότυπες παραστάσεις ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα σε όλη την Ελλάδα.

lemon @ argos interview anagnostis peloponnisou 6

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης Lemon; 

Γιώργος Δρίβας: Υπάρχει ένα βασικό υπαρξιακό ερώτημα στο έργο, αλλά και την παράστασή μας: «Είμαι καλά εδώ που είμαι ή πρέπει να κατέβω από το πλοίο που γεννήθηκα;». Σε αυτό το μεγάλο δίλημμα ζωής του πιανίστα 1900 αποτυπώνεται και κάθε ανθρώπινο δίλημμα για την όποια σημαντική απόφαση πρέπει να πάρουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, μικρή ή μεγάλη.

Στον τελευταίο μονόλογο του 1900, πολύ έξυπνα ο συγγραφέας του έργου Alessandro Baricco προσδίδει καθολικό χαρακτήρα στο ερώτημα: «Mας αρέσει ο κόσμος έτσι όπως είναι;».

Ποια είναι η δική σας απάντηση στην ερώτηση «Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;»

Μελαχρινός Βελέντζας: Πάντα θα φοβόμαστε. Και αυτό θα μας κάνει είτε να εγκαταλείπουμε είτε να διεκδικούμε. Ο τρόπος που αντιδρά κανείς απέναντι στους φόβους του σχετίζεται με το από πού έρχεται, τι εμπειρίες κουβαλά και με το πώς έχει αποφασίσει να ζήσει τη ζωή του. Το πλοίο όπου έχουμε γεννηθεί είναι μια μήτρα γεμάτη φόβους και επιθυμίες. Είτε κατέβουμε είτε όχι, μ’ έναν συμβολικό τρόπο θα βρισκόμαστε πάντα εκεί. Οπότε, το ζητούμενο ίσως είναι όχι αν θα κατέβουμε ή θα παραμείνουμε, αλλά να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το καράβι, αυτόν τον περιορισμένο ζωτικό μας χώρο.

lemon @ argos interview anagnostis peloponnisou 4

Πώς προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου;

Μελαχρινός: Από εσωτερική ανάγκη. Πιστεύω πως την πορεία μας τη διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι σε σημαντικό βαθμό. Ή τουλάχιστον έχουμε την επιλογή να προσπαθήσουμε. Οραματιζόμουν εξ αρχής ένα πρωτότυπο ταξίδι ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα. Ήταν τόσο έντονη η ανάγκη μου τότε να αρθρώσω τη δυνατότητα για έναν εναλλακτικό τρόπο να γίνονται τα πράγματα καθώς γύρω μου παρατηρούσα ματαίωση και προσκόλληση σε στερεοτυπικές αντιλήψεις όπως «αν δεν είσαι γνωστός είναι δύσκολα τα πράγματα». Έχω μάθει από μικρός πως η δυσκολία είναι πολλές φορές ευεργετική καθώς σε αναγκάζει να δημιουργήσεις, να παράξεις ό,τι σου λείπει. Και φυσικά δεν προχωράς αν δεν αποτύχεις. Οι άνθρωποι είμαστε ατελείς υπάρξεις και οφείλουμε να το αποδεχτούμε. Αυτή είναι η ομορφιά μας και το στοιχείο που μας κάνει ξεχωριστούς, άρα και εν δυνάμει ανεξάρτητους -ικανούς να χαράξουμε το δικό μας δρόμο.

Τι αντιπροσωπεύουν οι χαρακτήρες που υποδύεστε;

Γιώργος: Ο τρομπετίστας Τιμ Τούνυ αντιπροσωπεύει τη φιλία, την καλοσύνη, την απλότητα, την καλλιτεχνική ευαισθησία. Και σίγουρα την ταπεινοφροσύνη σ’ έναν κόσμο εκμετάλλευσης και σκληρότητας.

Μελαχρινός: Ο πιανίστας 1900 είναι ένα ποιητικό πλάσμα που ζει ευτυχισμένο μέσα στον μικρόκοσμο του ατμόπλοιου Βιρτζίνιαν. Αντιπροσωπεύει την αφαίρεση σ’ έναν κόσμο, όπου τίποτα δε μας είναι αρκετό και ζητάμε διαρκώς περισσότερα. Με μία φράση θα έλεγα πως ο 1900 είναι «τόσο όσο». Και μέσα σε αυτό το «τόσο όσο», μέσα και από τα 88 του πλήκτρα γίνεται απέραντος, ως ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού του οποίου η φήμη απλώνεται στη στεριά.

lemon @ argos interview anagnostis peloponnisou 5

Προτιμάτε να παίζετε στη στεριά, στη θάλασσα ή κάπου ανάμεσα;

Γιώργος: Έχουμε παίξει και στις τρεις συνθήκες και νομίζω ότι δε ξεχωρίζουμε κάποια περισσότερο από κάποια άλλη. Η στεριά έχει σε πιο έντονο βαθμό την εστίαση και την κοντινή συγκέντρωση όσον αφορά τη σχέση μας με τους θεατές. Από την άλλη, η θάλασσα είναι μία εμπειρία, όπου τα πράγματα όντως συμβαίνουν και δε χρειάζεται να τα φανταστούμε (πχ όταν κουνάει το καράβι πάνω στο οποίο παίζουμε λόγω του κύματος). Το «κάπου ανάμεσα» τα συνδυάζει όλα. Το Lemon έχει στηθεί με τέτοιον τρόπο, που μπορεί να ανέβει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Έτσι, εξελίσσεται τόσο το έργο όσο κι εμείς οι ηθοποιοί μέσα από αυτό.page5image12281808page5image12282016

Φέτος γιορτάζετε 5 χρόνια ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Lemon;

Μελαχρινός: Όπως θα διαπιστώσουν και οι θεατές μας, σε κάθε παράσταση προσέχουμε πολύ τη συνολική εμπειρία των θεατών καθώς τους θεωρούμε συμπρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Μετά το Άργος, ακολουθεί η μεγάλη γιορτή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τα 5 χρόνια του Lemon σε μια διοργάνωση όπου παράλληλα με όλα όσα ετοιμάζουμε θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο δεύτερο μέρος της βραδιάς τον διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη Σταύρο Λάντσια που θα μας παρουσιάσει μουσική του Ennio Morricone με το δικό του μοναδικό τρόπο. Παράλληλα, προγραμματίζουμε παραστάσεις σε αποκεντρωμένα σημεία της Ελλάδας γιατί πιστεύουμε ότι «θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές».

Πιστεύω πως αυτό που λείπει από την εποχή μας είναι ο απαραίτητος χρόνος στα πράγματα. Το Lemon είναι μια πρόταση αντίστασης στην ταχύτητα που επιβάλλει η εποχή μας.

Πληροφορίες παράστασης

Παρασκευή 13 Οκτώβρη 2023, 21:15

Silo Art Factory (Νέα Εθνική Οδός Μυκηνών Ναυπλίου, Μοναστηράκι Άργους, Αργολίδα)

Εισιτήρια: 16€

Μειωμένο: 13€ (ανέργων, φοιτητικό, ΑμεΑ, πολυτέκνων, άνω των 65, κάτω των 18, ατέλεια ηθοποιού)

Ομαδικό εισιτήριο: 13€ (15 ατόμων και άνω)

Ομαδικές κρατήσεις: 698 712 6304

Προπώληση: viva.gr & Amélie all day branch (Νικιταρά 7, Άργος) & 3Sixty (Λ. Αλεξάνδρου & Φερραίου, Ναύπλιο)

Πληροφορίες: 698 712 6304 | [email protected]

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis