home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πουλάς: Σε δύσκολη θέση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας – Καθυστερήσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς
3ο Μνημόνιο και φαρμακερό για αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας λόγω των πλημμελειών και των καθυστερήσεων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την καταβολή ενισχύσεων στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, αν:

Θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, προκειμένου να συντρέξουν οι προϋποθέσεις  εφαρμογής τους, σε όλους τους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής, πότε θα ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και την προσαρμογή της, στις ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας και ποιες πολιτικές προγραμματίζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:     

«Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας αλλά και ολόκληρης της χώρας λόγω της προχειρότητας και της πλημμέλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της εφαρμογής της ΝΕΑΣ ΚΑΠ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του έτους 2023, δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι Εφαρμογής. Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα ΟΣΔΕ δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί ενώ υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά κενά και ασάφειες στη λειτουργία του.

Ειδική επισήμανση πρέπει να γίνει για τα οικολογικά σχήματα πολλά από τα οποία στην πράξη είτε είναι ανεφάρμοστα είτε η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων αλλά και η ελλιπής ενημέρωση τα καθιστά μη εφαρμόσιμα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί τα σχετικά πεδία που τα αφορούν ούτε οι αιρεσιμότητες που προβλέπονται από τις ΕΣΣ.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, λείπουν οι αναλυτικές εγκύκλιοι για τη διόρθωση σημείων της δήλωσης ΟΣΔΕ (π.χ. προθεσμία έκδοσης τιμολογίου για την ένταξη του δικαιούχου στην ενίσχυση και τρόπος ελέγχου αυτών) ενώ για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης η σχετική εφαρμογή αν και έχει ανοίξει, παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Συνεπώς, όλα τα ανωτέρω εκτός από το γεγονός ότι δημιουργούν καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής και καταβολής των ενισχύσεων και περαιτέρω δυσχέρειες και σύγχυση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, δημιουργούν και μεγάλο κίνδυνο είτε απώλειας πόρων είτε επιβολής μεγάλων προστίμων για  την χώρα.

Επειδή η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση  αντιμετωπίζει το θέμα της νέας ΚΑΠ θα οδηγήσει στην απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών

Επειδή όλα τα παραπάνω δημιουργούν δυσχέρειες και σύγχυση στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, προκειμένου να συντρέξουν οι προϋποθέσεις  εφαρμογής τους, σε όλους τους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής;
  2. Προτίθεσθε να εκδώσετε διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των συνδεδεμένων ενισχύσεων;
  3. Πότε θα ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και την προσαρμογή της, στις ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας;
  4. Ποιες πολιτικές προγραμματίζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ;»

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis